Annonce
Indland

Screening af gravide for hiv, hepatitis B og syfilis er en succes

Meget få børn får i dag overført sygdomme fra deres mødre.

Arkivfoto: Joachim Adrian

Fakta om screeningstallene for 2017
  • Af de 33 hiv-positive kvinder var de 8 ikke diagnosticeret tidligere.
  • Af de 10 kvinder med syfilis var de 8 født i Danmark. Det viser, at syfilis også findes i befolkningen generelt og ikke kun blandt mænd, der har sex med mænd.
  • Ens egen læge kan efter konkret vurdering teste kvinder i risikogrupperne flere gange, mens de er gravide, for syfilis og hiv.
  • Alle gravide kvinder med hepatitis B, syfilis eller hiv skal henvises til en specialafdeling.
  • Hiv-positive kvinder, der er velbehandlede, smitter ikke deres børn under graviditet og fødsel.
Kilde: Statens Serum Institut
Screening af gravide for hiv, syfilis og hepatitis B er en succes. Sådan lyder det fra Statens Serum Institut, der netop har offentliggjort resultatet fra 64.059 screeninger for 2017.

Af tallene fremgår det, at man sidste år opdagede 132 kvinder med hepatitis B, 33 kvinder med hiv og 10 kvinder med syfilis.  

Bagsiden af antibiotika: Nyt fund af multiresistente bakterier bekymrer forskere

»Den generelle screening af gravide må fortsat siges at være en succes. Ikke alene får vi forhindret næsten alle tilfælde af mor-barn-smitte i Danmark, så stort set ingen børn bliver født med en af de tre sygdomme. Gravide, der ikke var klar over, at de var smittet, får desuden mulighed for at blive kontrolleret og behandlet,« fortæller sektionsleder Susan Cowan fra Afdeling for Infektionsepidemiologi og forebyggelse på SSI i en pressemeddelelse.

På blot fire måneder: 1.600 danskere har fået gratis vaccine mod farlig sygdom

I 2005 introducerede man screening af gravide for hepatitis B, og i 2010 begyndte man også at tjekke for hiv og syfilis.

Ifølge Statens Serum Institut vælger langt de fleste kvinder i dag at lade sig teste for de tre sygdomme.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Hun har et job, der ikke findes i Danmark

I Glasgow har 50-årige Pernille Sørensen fundet sit drømmejob som farmaceut. Her arbejder hun på lige fod med lægerne, når det gælder ordination af medicin. Denne mulighed eksisterer ikke i Danmark, som ifølge Pernille Sørensen er håbløst bagefter Storbritannien på det felt.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
De har aldrig været i Japan: Men deres japanske have et sted i Nordjylland er et perfekt æstetisk chok
Parret fra Øland ved Brovst har altid været havemennesker, men en traditionel staudehaves vildskab var for kaotisk. I 2001 så de for første gang en japansk have, og inden længe var de i gang med at forvandle deres egen. 
Se flere
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her