Annonce
Indland

Flydende mikrofoner skal kortlægge truede marsvin

Ti nye lyttestationer omkring Bornholm skal gøre forskere klogere på marsvinenes bevægelsesmønstre.

Man behøver ikke at rejse langt for at opleve spændende dyreliv. Faktisk er der masser af det inden for de danske grænser. Arkivfoto

Farvandet ud for Bornholm er denne sommer blevet hjemsted for ti nye lyttestationer, der skal kortlægge marsvins adfærd.

Det skal gøre forskerne klogere på, hvordan bestanden på op mod 500 marsvin i Østersøen har det.

- Marsvin er på en international liste over truede dyrearter, og for at forvalte arten bedst muligt har vi brug for at vide, hvor marsvinene befinder sig, siger kontorchef Harley Bundgaard Madsen, Miljøstyrelsen.

Mikrofonerne befinder sig på nogle bøjer i Østersøen.

De svenske miljømyndigheder etablerede på tilsvarende vis 11 lyttestationer i svensk farvand sidste år.

- Svenskerne har på samme måde udlagt lyttebøjer, og nu gør vi det samme omkring Bornholm for at blive klogere på, hvor marsvinene svømmer hen efter ynglesæsonen, siger Harley Bundgaard Madsen.

Bestanden af marsvin er betydeligt mindre i Østersøen end i andre danske farvande.

- Vi har tidligere haft overvåget bestanden af marsvin i Nordsøen og de indre danske farvande. Og vi kan se, at der er en ret stor bestand i Lillebæltsområdet.

- Men i Østersøen omkring Bornholm er der ifølge et internationalt forskningsprojekt ret få, omkring 500, siger Harley Bundgaard Madsen.

Det er uvist, hvorfor bestanden ikke er større. En af truslerne er fiskenet, som mange marsvin bliver fanget i og drukner.

Det er forskere fra Aarhus Universitet, der står for opgaven med at lytte efter marsvinene.

Marsvinet er en af de mindste hvalarter, og det er den eneste hvalart, der yngler i danske farvande.

Dyret lever primært af torsk og sildefisk og finder føden ved hjælp af højfrekvente lydbølger, som det bruger til at pejle sig ind på fiskestimer.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere
Dom: Derfor blev Svend Lings dømt skyldig i at medvirke til selvmord
Tag medicinen, put en plastikpose over hovedet og en elastik om halsen. E-mail-rådene fra den pensionerede læge til en ældre kvinde, som ønskede at begå selvmord, var så detaljerede, at han blev dømt for at medvirke til selvmord. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her