Annonce
Indland

Endnu et tilfælde af gift i drikkevandet: 40 gange grænseværdien fundet i Svendborg

Gift fra pesticider dukker op i drikkevandet rundt i Danmark og er nu også skyld i, at Vand og Affald lukker boring i Svendborg Kommune.

Giften fra pesticidet DMS er fundet i flere boringer og truer drikkevandet i hanen. Det betyder lukning af boring i Svendborg Kommune. Foto: Cathrine Ertmann.

Det danske drikkevand er under mistanke for at være blevet forurenet med pesticidet DMS. Det fører til kontrol med landets vandværker. Det har betydet, at en boring ved Skovmøllerværket ved Skårup i dag har måttet lukke ned efter fund af giftstoffet DMS.

Ifølge Miljøstyrelsen kan DMS være et nedbrydningsprodukt fra pesticidet tolylfluanid, der indtil 2007 blev brugt til at bekæmpe svampe i en lang række frugter. I vandet fra fra Skovmølleværket blev der fundet 4 mikrogram pr. liter i drikkevandet, som er 40 gange over grænseværdien på 0,1 mikrogram.

Der er dog ikke grund til panik. I en pressemeddelelse oplyser Vand & Affald, der står bag boringerne, at afgangsvandet ikke overskrider grænseværdien. Det er dermed sikkert at drikke vandet fra sin vandhane i Svendborg Kommune.

Alle vandværker i kommunen har fået besked om at få undersøgt drikkevandet for DMS.

Uønsket stof fra træbeskyttelse er endt i grundvand

Fundet af DMS i vandboringerne er bekymrende, lyder det.

”Vand er en livsbetingelse, og det er stærkt bekymrende, når vi finder pesticidrester i vores drikkevand. Vi tester rutinemæssigt vandet for en række forskellige pesticider og deres nedbrydningsprodukter, og desværre bliver listen over stoffer, der potentielt forurener vores drikkevand, hele tiden længere”, siger direktør for Vand og Affald, Ole Steensberg Øgelund.

Gift i grundvandet bekymrer også geolog hos Svendborg Kommune Jakob Nørby.

”Fundet af DMS i grundvandet står desværre ikke alene. Der er de seneste år fundet flere og flere uønskede stoffer i vores drikkevand, og hvis vi vil være sikker på at have rent grundvand i fremtiden, skal grundvandet beskyttes”, siger han.

Vandværker lukket efter pesticidfund: Kan være den mest omfattende forurening af grundvandet nogensinde

For at sikre, at det i fremtiden er muligt at drikke ubekymret af hanen, kræver det en fælles indsat også af privatpersoner. Det siger Ole Steensberg Øgelund i en pressemeddelelse, hvor han opfordrer til at dyrke sin have uden sprøjtegifte.

Miljø- og Fødevarestyrelsen har krævet kontrol med stoffet i boringer over hele landet, efter at DMS blev fundet hos otte københavnske vandværker.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

En falsk regning har skabt drama i Davos

Indsigt: På søndag skal vælgerne i Davos ved en folkeafstemning tage stilling til, om de vil betale den voksende regning for at huse årsmøderne i World Economic Forum.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her