Annonce
Indland

Læge bag selvmordsmanual kan blive smidt ud af Lægeforeningen

Nævn skal undersøge, om tidligere overlæge Svend Lings har handlet i strid med Lægeforeningens principper.

Det skal undersøges, om formand for Læger for Aktiv Dødshjælp og tidligere overlæge Svend Lings har handlet i strid med Lægeforeningens etiske principper.

Det skriver Lægeforeningens blad Ugeskrift for Læger mandag. Undersøgelsen kan føre til påtale eller eksklusion fra foreningen.

Svend Lings har blandt andet udtalt, at han aktivt har hjulpet danskere med at dø, og han har offentliggjort en omdiskuteret selvmordsmanual på Læger for Aktiv Dødshjælps hjemmeside.

- Vi har i Lægeforeningen en række etiske principper, som alle medlemmer skal leve op til. Det er Lægeetisk Nævn, der afgør, om en læge har handlet i strid med disse principper eller ej, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

- Vi ser i Lægeforeningens bestyrelse på Svend Lings' udtalelser med stor alvor, og det er baggrunden for, at vi nu har taget dette skridt og henvendt os til nævnet.

Til Ugeskrift for Læger siger den pensionerede læge, at undersøgelsen ikke kommer som en overraskelse.

- Jeg havde ventet at høre fra Lægeforeningen og Lægeetisk Nævn. Formanden har tidligere kaldt mig dybt kriminel, så jeg vidste godt, at jeg nok ville høre fra dem.

Og ja, jeg har måske overtrådt straffeloven, men jeg henholder mig til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, der har fastslået, at selvmord er en menneskeret, siger Svend Lings til ugeskriftet.

- Derfor er min holdning stadig, at det ikke kan være forkert at hjælpe et svagt og lidende menneske. Hvis det er i strid med loven, skal loven laves om.

Svend Lings blev af Styrelsen for Patientsikkerhed midlertidigt frataget sin autorisation som læge sidste år efter at have fortalt, at han har hjulpet mindst ti mennesker til at dø ved at udskrive sovemedicin til dem.

Cirka et år efter fik Svend Lings af Styrelsen for Patientsikkerhed besked på, at styrelsen havde bedt Kammeradvokaten indlede en sag om permanent at fratage ham autorisationen som læge. Her ligger sagen fortsat.

Han er desuden tiltalt for et tilfælde af medvirken til et mislykket selvmordsforsøg og risikerer tre års fængsel, når han skal for retten til september.

Lægeforeningen har en række etiske principper, hvor nummer 15 lyder:

- Lægen må aldrig handle med hensigt om at forårsage patientens død eller medvirke til patientens selvmord.

Foreningen fik tidligere på året nye principper, hvor ovenstående blev tilføjet.

Lægeetisk Nævn er et uafhængigt nævn i Lægeforeningen bestående af seks læger og med selvstændigt sekretariat.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Indland

Socialdemokratiet i balanceakt om udlændinge: »Det er på tide at sige fra«

Socialdemokratiet nægter at slække på integrationen – stik imod grundtanken i efterårets store udlændingepolitiske slagnummer. Derfor er partiet, som har støttet størstedelen af regeringens stramninger de seneste år, imod flere af de forslag, som nu er på bordet. Det store parti er ude i en svær balancegang.
Annonce
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Rådmand om budget på ældreområdet: »Jeg kan ikke få armene ned«​
I følge rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), har man ikke skullet sluge de helt store kameler på ældreområdet i kommunens budgetforlig for 2019, i betragtning af hvad man var blevet stillet i udsigt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her