Annonce
Indland

Flugtfange fra Vestre Fængsel har i årevis været jagtet af italiensk politi

Den 46-årige syrer, som den 1. august spadserede ud af Vestre Fængsel og forsvandt, har siden 2014 været hovedperson i en terrorefterforskning. Socialdemokratiet frygter for Danmarks internationale omdømme.

Københavns Politi iværksatte en stor eftersøgning og lukkede Københavns Hovedbanegård i to timer den aften, den terrormistænkte AD stak af. Men uden resultat. Foto: Henrik R. Petersen/Scanpix 2018

Han har været i søgelyset hos italiensk politi siden 2011. Og de første aflytninger i et omfattende terrorkompleks med den 46-årige syrer AD som omdrejningspunkt blev foretaget i 2014.

Det fremgår af italienske retsdokumenter, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af.

Der er med andre ord investeret omfattende politiressourcer i at standse og retsforfølge den mand, som skulle være udleveret til Italien, men den 1. august – efter at have byttet identitet med en gæst – vandrede ud af Vestre Fængsel og forsvandt.

De italienske myndigheder må være rystede over, med hvilken manglende alvor han øjensynligt er blevet betragtet.
Morten Bødskov, retsordfører for Socialdemokratiet.

»Det har været en krævende og kompliceret operation. Det er ikke let at optrevle kriminelle netværk og terrorfinansiering. Men vi fik betydningsfulde resultater, og AD var en af de mest centrale personer i netværket,« siger Maurizio Romanelli, souschef i Italiens nationale antiterrorenhed, til Jyllands-Posten og håber, at AD bliver fundet igen.

I en kendelse fra retten i Cagliari, som siden er blevet fulgt op af en europæisk arrestordre, beskrives AD som en af Europas »vigtigste økonomiske støtter til finansiering af al-Nusra«, en markant terrorgruppe i Syrien, der tidligere havde forbindelser til al-Qaeda.

»Alvorlig sikkerhedsbrist«

Henning Bang Fuglsang, der forsker i EU-strafferet og udleveringer ved Syddansk Universitet, kalder AD’s flugt »pinlig« for de danske myndigheder. Selvom det kan være »en smutter«, er det »til grin, at Danmark ikke passer ordentligt på mistænkte, som andre lande vil køre en alvorlig sag imod«, siger han.

På Christiansborg frygter retsordfører Morten Bødskov (S), at sagen kan skade Danmarks omdømme i det europæiske politisamarbejde.

»De italienske myndigheder må være rystede over, med hvilken manglende alvor han øjensynligt er blevet betragtet. Derfor har vi bedt justitsministeren om en redegørelse for, hvordan han vil sikre, at sagen ikke forplanter sig i andre landes tro på, at vi i Danmark er i stand til at håndtere personer, de ønsker udleveret,« siger han.

Justitsminister Søren Pape (K) kalder det »helt uacceptabelt og en alvorlig sikkerhedsbrist«, at AD kunne flygte. Han afventer en intern undersøgelse fra Direktoratet for Kriminalforsorgen og varsler tiltag, der skal styrke sikkerheden i danske fængsler.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Advarsel mod at øge pensionsalderen

Store pensionsselskaber advarer om, at det er nødvendigt at give nedslidte danskere mulighed for at forlade arbejdsmarkedet før tid, hvis pensionsalderen fortsat skal stige. Finans
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her