Annonce
Indland

Kaos truer dannelsen af en ny regering efter valget

Opbruddet i dansk politik truer med at kaste det danske folkestyre ud i en langvarig og besværlig regeringsdannelse.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er ansvarlig for dronningerunden, hvis VLAK-regeringen må gå af efter valget. Foto: Jens Dresling

Med under et år til næste folketingsvalg tegner den efterfølgende regeringsdannelse allerede til at blive historisk besværlig.

I juni besluttede Alternativet, at partiet peger på sig selv som eneste mulige statsministerparti. Den beslutning kan koste Socialdemokratiet muligheden for at danne regering. Og Nye Borgerlige truer nu med at hindre en borgerlig regeringsdannelse, hvis ikke »ufravigelige krav« opfyldes.

»Vi tager hellere nogle måneders parlamentarisk krise uden en regering, end at vi vil give os på vores krav,« siger Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund.

Hun understreger, at partiet ikke vil støtte en regering ledet af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), hvis ikke han accepterer et fuldstændigt asylstop, udvisning af kriminelle udlændinge samt et stop for offentlige ydelser til udlændinge i Danmark.

Leverer han ikke, har Løkke ikke Nye Borgerliges opbakning.

På samme vis vil Alternativet ikke holde hånden under en socialdemokratisk regering med Mette Frederiksen i spidsen.

»Vi mener, at det er nødvendigt for at fremtvinge et opbrud i den nuværende blokpolitik,« siger tidligere politisk ordfører for Alternativet Rasmus Nordqvist, der har været med til at lægge partiets strategi frem mod valget.

Truslerne kan gøre det vanskeligt at danne en regering. For en regering, der har udsigt til at blive mødt af et mistillidsvotum i Folketinget, kan ikke dannes i overensstemmelse med grundloven. I dansk statsret kaldes det »refleksprincippet«.

»Refleksprincippet er etableret som uomgængeligt, og det betyder, at en regering, der har udsigt at blive mødt med mistillid ved sin fremstilling i Folketinget, ikke må dannes,« siger professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen.

Det er statsministeren og dronningen, der i en såkaldt dronningerunde skal vurdere situationen.

De nuværende turbulente parlamentariske udsigter kan sammenlignes med 70’erne. I kølvandet på jordskredsvalget i 1973 måtte eksempelvis statsminister Poul Hartling (V) i 1975 i komplicerede regeringsforhandlinger opgive at danne regering trods et borgerligt flertal.

»Det kaos og regeringsdannelsen i 1975 har klare paralleller til i dag,« siger professor i dansk og europæisk samtidshistorie ved Aarhus Universitet Thorsten Borring Olesen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Indland

Socialdemokratiet i balanceakt om udlændinge: »Det er på tide at sige fra«

Socialdemokratiet nægter at slække på integrationen – stik imod grundtanken i efterårets store udlændingepolitiske slagnummer. Derfor er partiet, som har støttet størstedelen af regeringens stramninger de seneste år, imod flere af de forslag, som nu er på bordet. Det store parti er ude i en svær balancegang.
Annonce
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Rådmand om budget på ældreområdet: »Jeg kan ikke få armene ned«​
I følge rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), har man ikke skullet sluge de helt store kameler på ældreområdet i kommunens budgetforlig for 2019, i betragtning af hvad man var blevet stillet i udsigt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her