Annonce
Indland

»Problematisk«: 15-årige bartendere serverer alkohol for voksne

Mindreårige bag baren kan føre til ubehagelige episoder, advarer 3F.

Det er problematisk, at flere og flere unge under 18 får jobs, hvor de skal udskænke alkohol, mener 3F. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Rigtig mange unge supplerer deres lommepenge med et studiejob for at få råd til tøj og caféture med vennerne.

Men ifølge fagforeningen 3F er det ikke alle fritidsjob, der er lige hensigtsmæssige. Nye tal fra Jobpatruljen viser, at det bliver mere og mere almindeligt for unge under 18 at tage et job som bartender, og det er problematisk, mener 3F.

Det skriver DR.

Kontrollen skal skærpes: Udskænkning af alkohol til børn skal have langt større konsekvenser

Jobpatruljen, der styres af bl.a. 3F og HK, rejser i disse dage rundt i landet for at undersøge unges arbejdsforhold, og ud af de i alt 2.065 unge, Jobpatruljen har spurgt i år, arbejder 10 procent af dem i lokaler med alkohol. Næsten 30 procent af dem serverer selv alkohol, og det er en stor stigning i forhold til sidste år, hvor tallene kun var 7 og 17 procent.

Ifølge jobpatruljekonsulent, Jon Henningsen, er de nye tal bekymrende.

»Vi har hørt om ubehagelige episoder, hvor unge har stået over for berusede mennesker og haft en ubehagelig oplevelse,« siger han til DR.

Unge med alkoholaftaler drikker mindre end jævnaldrende

Jens Peter Bostrup, der er formand i hotel- og restaurantgruppen i 3F i Skagerak, er enig i, at det kan skabe udfordringer for de unge at stå bag baren, når de ikke selv er fyldt 18 år.

Han peger på, at det kan være svært for de unge at udvise autoritet, når de skal spørge deres gæster om legitimation, og desuden mener han, at det kan være svært for dem at dysse fulde folk ned, hvis en fest er ved at køre af sporet.

Regeringen indførte sidste år en lov, der gjorde det lovligt for unge mellem 15 og 18 år at servere alkohol.

Jobpatrulje skal besøge tusindvis af unge sommerjobbere

Loven fik massiv kritik af en række brancheorganisationer, da den blev indført. Børnerådet vurderede, at loven kunne få »alvorlige omkostninger for børns sundhed« og Lægeforeningen kaldte tiltaget »problematisk« og »et stort tilbageskridt i forhold til nedbringelse af alkoholforbrug.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
3F
Kronik: 3F må vælge side i slaget om højere pensionsalder
Finn Sørensen, Christian Juhl, Henning Hyllested
Hvorfor skal asfaltarbejderen, mureren, rengøringsassistenten og alle de andre 3F’ere ikke have ret til lige så mange gode år efter arbejdslivet som professoren, advokaten og embedsmanden? Hvorfor skal den ulighed, der findes i arbejdslivet, mangedobles, når arbejdslivet er slut?
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her