Annonce
Indland

Sjældent, velbevaret skelet dukket frem i Nordjylland

Udover skelettet har man også fundet flere løse skeletdele ved udgravningen i Sønder Tranders.

Foreløbige undersøgelser af skelettet har bl.a. afsløret, at manden havde brækket sin underarm cirka et halvt år inden sin død. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Skelettet af en mand i fosterstilling.

Det var, hvad en gruppe arkæologer i sidste måned fandt under en større udgravning i Sønder Tranders i Aalborg.

Det oplyser Nordjyllands Historiske Museum mandag på dets hjemmeside.

Arkæologer har fundet jernalder-landsby og gravplads nær Aalborg

Der er tale om et »bemærkelsesværdigt velbevaret skelet« af en mand, som levede i jernalderen og formentlig blev ca. 40 år.

»Normalt vil man forvente at finde brandgrave eller urnebegravelser, men her var der tale om en jordfæstegrav,« lyder det på hjemmesiden.

Der er altså tale om et sjældent skelet, idet manden tilsyneladende har fået en nænsom begravelse.

En dragtnål, der er blevet dateret til 500-250 f.Kr., og som blev fundet tæt ved ham, vidner desuden om, at han formentlig tilhørte den øvre del af samfundet.

Kvinde skal betale næsten 18.000 kroner for at lave hul i fredet gravhøj

Foreløbige undersøgelser af skelettet har vist, at manden havde »meget dårlige tænder« og flere tandbylder. Samtidig havde hans venstre arm været brækket op til et halvt år før, han døde.

»Bruddet var ikke vokset sammen, og knoglen havde nærmest dannet et ekstra led i forsøg på at hele,« oplyser Nordjyllands Historiske Museum på hjemmesiden og tilføjer:

»Man kan kun gisne om dødsårsagen, men han har ikke haft det godt i sin sidste tid.«

Udgravningen ved Sønder Tranders foregår over tre etaper i forbindelsen med opførelsen af 300 nye boliger i området. I øjeblikket er man halvvejs igennem første etape.

»Udgravningen afdækker en meget stor bebyggelse fra førromersk og ældre romersk jernalder (ca. 500 f.Kr. til 180 e.Kr.), hvor beboelseshuse, udhuse, brolægninger og affaldsgruber bliver undersøgt,« lyder det fra museet, der fortsætter:

»Husene er rigtig godt bevaret, og der kan ses mange konstruktionsdetaljer i form af gulvlag, ildsteder, forskellige vægkonstruktioner, nedgravede forrådskar og staldinddelinger. Således begynder der at danne sig et billede af bopladsen og den interne struktur og inddeling.«

Hvad gemmer der sig under byen? Her kan børn blive arkæolog i sommerferien

Museumsinspektøren fra Nordjyllands Historiske Museum, Lars Egholm Nielsen, oplyser til TV2 Nord, at man forventer at finde flere skeletter.

Udover den ca. 40-årige mand har man indtil videre bl.a. fundet en underkæbe, et skinneben samt nogle løse tænder.

I samarbejde med bygherren af de nye boliger i Sønder Tranders har Nordjyllands Historiske Museum arrangeret, at interesserede kan komme forbi og se de nye fund.

Containeren er åben for besøgende i tidsrummet 07.00-15.00 på hverdage. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Således er skelettet af jernaldermanden blevet placeret i en udstillingscontainer ved James Tobins Allé i 9220 Aalborg Øst. Her vil det være at finde frem til august.

Derefter vil skelettet og de øvrige fund blive sendt til analyse på Panum Instituttet i København. Hvad der skal ske med dem herefter, har man endnu ikke taget stilling til hos Nordjyske Historiske Museum.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her