Annonce
Indland

Unge skal alligevel have kørekort til hurtige elcykler

To dage før forsøgsordningen med lynhurtige speed pedelecs træder i kraft, er der blevet ændret på reglerne for de unge under 18-årige.

De såkaldte speed pedelecs koster 30.000-60.000 kr. og må fra på søndag køre 45 km/t. på cykelstien. Foto: Ebike

Det har ikke skortet på bekymringer og advarsler, forud for at de såkaldte speed pedelecs fra søndag den 1. juli som et forsøg bliver tilladt på landets cykelstier.

Ministeren har en pointe i, at unge mennesker i provinsen, som har langt til deres uddannelsesinstitution, kan få glæde af det her. De kan købe sig en speed pedelec og køre 20 km hver vej.
Rasmus Prehn (S), transportordfører

Fredag formiddag - mindre end 48 timer før ordningen træder i kraft - mødtes transportminister Ole Birk Olesen (LA) med de medlemmer af Folketingets transportudvalg, som har udtrykt bekymring for på forsøgsbasis at lovliggøre de såkaldte speed pedelecs på landets cykelstier. Det er særligt kraftige elcykler med en hjælpemotor, der først slår fra, når man kører 45 km/t.

På mødet blev de enige om, at de 15 til 17-årige alligevel skal erhverve sig et knallertkørekort, inden de må betjene en speed pedelec. Hidtil har meldingen fra Transportministeriet ellers været, at 15-årige kunne køre speed pedelecs uden kørekort.

Samtidig blev det besluttet, at forsøgsordningen skal evalueres den 1. maj 2019.

»Vi fik landet nogle kompromiser. Det er jeg glad for,« siger Brigitte Klintskov Jerkel, trafikordfører for De Konservative, der også har bedt om at få en status over indrapporterede ulykker med speed pedelecs om et halvt år.

Bekymring for ulykker

Socialdemokratiets trafikordfører, Rasmus Prehn, forsøgte at få hævet aldersgrænsen til 18 år, men det var der ikke flertal for. Prehns ønske om at få indført en hastighedsgrænse på cykelstier i byzoner bliver heller ikke til noget. I stedet har man aftalt at drøfte eventuelle hastighedsbegrænsninger i løbet af efteråret.

Speed pedelec
  • Kørsel skal foregå på cykelstien, og man skal have cykelhjelm på. Speed pedelecen er – ligesom den almindelige cykel – underlagt færdselslovens almindelige agtsomhedskrav.
  • En speed pedelec må kun kunne køre 20 km/t. ved egen kraft. Ved 45 km/t. slår hjælpemotoren fra. Gennemsnitshastigheden vil efter Færdselsstyrelsens opfattelse ligge på omkring 30 km/t.
  • Førere af en speed pedelec skal være fyldt 15 år. Er man under 18 år, skal man have knallertkørekort eller være omfattet af forsøgsordningen for bilkørekort til 17-årige.

Kilde: Transportministeriet

»Jeg synes, at vi har opnået resultater, der trækker forslaget i en bedre retning. Ideelt set ville jeg gerne have flere ændringer, men jeg må acceptere, at ministeren har et flertal bag sig, og jeg bakker forsøgsordningen op med de ændringer, der nu er vedtaget,« siger han.

I høringsperioden har eksperter og trafikorganisationer udtrykt bekymring for, at de hurtigtkørende speed pedelecs vil medføre flere ulykker. Bl.a. har Cyklistforbundet kaldt det »tankeløst, uansvarligt og ekstremt usikkerhedsskabende«.

Under mødet fik medlemmerne en gennemgang af de indkomne høringssvar, og det resulterede i enighed om, at forsøgsordningen træder i kraft på søndag - med en aftalt førsteevaluering senest den 1. maj 2019.

»Har introduktionen af speed pedelecs på cykelstierne været uden væsentlige problemer, vil ordningen kunne fortsætte uændret, og der vil kunne høstes yderligere erfaringer. Har der omvendt været grund til bekymring, kan det f.eks. overvejes at hæve aldersgrænsen eller lignende,« skriver ministeriet.

Unge i provinsen

Ministeren siger i pressemeddelelsen, at han glæder sig over aftalen. En speed pedelec kan vise sig at være et godt tilbud til pendleren, der har 20 km til arbejde, i stedet for at anskaffe sig en bil nummer to i husstanden, mener han.

»Den kan også være løsningen for unge, som bor på landet og skal starte på ungdomsuddannelse i en større by uden for almindelig cykelafstand fra hjemmet,« lyder det fra Ole Birk Olesen.

Det er Rasmus Prehn enig i.

»Ministeren har en pointe i, at unge mennesker i provinsen, som har langt til deres uddannelsesinstitution, kan få glæde af det her. De kan købe sig en speed pedelec og køre 20 km hver vej,« siger han.


Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her