Annonce
Indland

Patienter skal kunne se hvem der læser deres journal: Sygeplejersker frygter at blive forfulgt

Nyt tiltag fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) møder bekymring i Dansk Sygeplejeråd.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil give danske patienter mulighed for at se, hvem der læser deres journaler, det oplyste Sundhedsministeriet fredag i en pressemeddelelse. Foto: JP/Arkiv.

Et nyt udspil fra Sundhedsministeriet skal skabe større tryghed for patienterne på de danske sygehuse.

Spørgsmålet er bare, om det på samme tid risikerer at mindske trygheden for dem, der arbejder på sygehusene.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) lægger sammen med resten af regeringen i et samlet sundhedsdataudspil op til, at danske patienter fremover skal kunne følge med i, hvem der kigger i deres journaler. Det skal »styrke tilliden og åbenheden« i systemet.

Minister vil lade patienter se, hvem der læser deres journal

Men det forslag falder ikke umiddelbart i god jord hos Dansk Sygeplejeråd. Det skriver TV 2.

Initiativet medfører, at de ansattes fulde navn skal gøres offentligt tilgængeligt, og det mener formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, vil skabe utryghed blandt landets sygeplejersker.

»Vi har adskillige sager, hvor medarbejdere bliver forfulgt på sociale medier, fordi man søger på deres navne, fordi man har været udsat for en forkert episode. Når rigtig mange sygeplejersker i dag vælger at gå rundt med et navneskilt, hvor der kun står et fornavn, så har det sin oprindelse i mange konkrete henvendelser, hvor man bliver forfulgt på sociale medier eller andre steder i virkeligheden,« forklarer hun til TV 2.

Grete Christensen mener, at der bør være tillid mellem patienter og personale, og hun er enig i, at det er vigtigt at skabe tryghed for borgerne. Hun understreger dog, at man i den forbindelse ikke må glemme at værne om personalet.

Formanden for Overlægeforeningen, Lisbeth Lintz Christensen, mener omvendt, at forslaget om større gennemsigtighed for patienterne er en rigtig god idé. Men hun understreger, at man bør gå længere end blot oplyse navnene på de ansatte.

Hun mener, det er mere interessant for den enkelte patient at vide, om navnet f.eks. dækker over en overlæge på en medicinsk afdeling, siger hun til TV 2.

Foruden forslaget om åbent journal-kiggeri inderholder Sundhedsministeriets nye udspil forskellige tiltag, der skal højne datasikkerheden og løfte forskningen på området.

Sundhedsministeren lægger op til at det nye tiltag skal være indført inden udgangen af 2020.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her