Annonce
Indland

Børnehaveleder: Der er kommet dybde i børnenes leg efter vi har indført dresscode

Børnehaven Mikael har indført forbud mod fodboldtrøjer og prinsessekjoler, og det har givet sundere og gladere børn, mener stedets leder.

Leder af børnehaven Mikael i Hjørring, Line Jensen, oplever at institutionens forbud mod tøj med print har givet børnene mere ro og balance i hverdagen. Foto: Privat

»For pigerne handlede det hele før om læbepomader, elastikker, diademer og Elsa-kjoler. Nu har de fået gang i rollelege og bagerlege.«

Sådan siger Line Jensen, der er leder af børnehaven Mikael i Hjørring, om institutionens omdiskuterede dresscode, og tilføjer, at hun og de øvrige pædagoger kan mærke, at reglen har gjort en kæmpe forskel for børnene.

»Der er kommet ro og dybde i deres leg, fordi ingen koncentrerer sig om, hvad de andre har på.«

Børnehave indfører dresscode: Slut med at konkurrere om hvem der har »det smukkeste og sejeste tøj på«

For at undgå konkurrence og social ulighed indførte børnehaven for flere år siden reglen om, at børnene ikke må have tøj med print på, og ledelsen har siden eksperimenteret med, hvor stram reglen skal være. Ifølge Line Jensen fungerer den nu, som den skal, og pædagogerne kan begynde at mærke resultaterne.

»Drengene havde ofte problemer før, når de skulle spille fodbold, fordi nogle ikke havde de rigtige trøjer på. Så stod de allesammen og ventede ved lågen til banen, fordi de lige skulle tjekke, om den sidste dreng havde den rigtige trøje på. Det oplever vi ikke mere, nu leger de bare,« fortæller Line Jensen.

Far om dresscode i børnehaven: »Vores søn har svært ved at forstå, at der er noget tøj, han ikke må have på«

Forbuddet mod Spiderman t-shirts og Disney-kjoler har dog mødt en del kritik. Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen mener ikke, at børnene lærer at håndtere konflikter, når en bestemt type tøj bare forbydes.

»Ved at lave et forbud, der løser du jo ikke opgaven. Det er en rigtig dårlig idé. For hvad lærer de af det? De lærer ingenting. Den dag de skal i skole, der vil de jo også blive præsenteret for det. Så vi kan ikke leve i en isoleret verden, hvor der ikke er nogen, som er jaloux,« siger hun til Ritzau.

Men Line Jensen mener, at børnene lærer lige præcis det de skal, og hun giver ikke meget for argumentet om, at man bør forberede dem på eventuelle konflikter de vil møde senere i livet.

»Skal vi så også lade børn mobbe hinanden, så de kan lære, at det kan gøre lidt ondt en gang imellem? Eller skal jeg så også begynde at råbe højt af børnene, fordi de jo kommer til at opleve det før eller siden alligevel? Det synes jeg absolut ikke,« siger hun og tilføjer:

»Jeg tror på, at når børnene bliver ældre og kommer i skolealderen, så kan de klare mange flere af de her konflikter, fordi de har fået en helt anden kognitiv tilgang til verden og bedre kan håndtere jalouxi og sætte sig i andres sted.«

Børnepsykolog om dresscode i børnehave: Forbud mod tøj lærer børn ingenting af

Børnehaven Mikael er en Rudolf-Steiner institution, og Line Jensen påpeger, at dem der vælger sådan en børnehave jo gør det, fordi de er enige i de værdier der danner grundlag for stedet.

»Når man vælger en børnehave, så vælger man jo i bund og grund et værdisæt, ligesom når man stemmer på et politisk parti. Det kan godt være, at man ikke er 100 procent enig i alle tiltag, men man bakker op om det, fordi det er det, der kommer tættest på ens egne holdninger. Derfor er forældrene i vores børnehave jo også overordnet set enig i den tankegang, der ligger bag vores tøjregel.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her