Indland

Danske jægersoldater trækkes hjem fra krigen mod Islamisk Stat i Irak og Syrien

Kampen mod IS er langtfra slut, selv om danske specialstyrker nu trækkes hjem, lyder det fra både regeringen og forsvarsekspert.

De danske specialstyrker i Irak, som nu hjemtages, trænede bl.a. den irakiske brigade Al Furat i bykamp mod Islamisk Stat. Her underviser en dansk instruktør irakerne i skydning. Foto: Mads Nissen

Terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) er efter flere års kamp blevet slået så kraftigt tilbage, at regeringen nu trækker de danske specialstyrker hjem fra den farlige mission i Irak.

Islamisk Stat råder ikke længere over større geografiske områder eller byer i Irak, og derfor er der ifølge regeringen ikke længere behov for bidraget fra de danske jægersoldater, som siden 2016 har deltaget i bekæmpelsen af terrorbevægelsen i Irak og grænselandet til Syrien.

Ifølge forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) bliver specialoperationsstyrkerne frem mod efteråret gradvist trukket hjem »efter en veludført indsats«. Hjemtagelsen skyldes også, at den irakiske elite-brigade, som de danske specialstyrker har trænet, nu er klar til at stå på egne ben i kampen mod IS.

Danmark vil forsat være en del af koalitionen
Claus Hjort (V), forsvarsminister

»Det er positivt, at vi kan begynde hjemtagelsen af specialoperationsstyrkebidraget, da det sker fordi, IS er trængt væk fra stort set alle områder i Irak, som terrororganisationen havde besat,« siger Claus Hjort.

Kampen er langtfra slut

Sammen med udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) orienterede Hjort torsdag Folketingets udenrigspolitiske nævn om hjemtagelsen. Det var Folketinget, som i 2016 godkendte, at Danmark kunne udsende op til 60 jægersoldater til Irak. Senere fik de også mandat til at krydse grænsen til Syrien.

Syrien-krigere rejser mod Danmark: Partier kræver skærpet grænsekontrol nu

Begge ministre understreger, at kampen mod Islamisk Stat langt fra er slut, og at Danmark stadig vil bidrage.

»Vi forlader ikke bare Irak, så den brutale terrororganisation igen kan få frit lejde. Danmark vil forsat være en del af koalitionen mod IS med vores trænings- og radarbidrag,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Dermed skal op til 180 danske soldater stadig træne irakiske sikkerhedsstyrker på Al-Asad-luftbasen i Irak, ligesom Danmark fortsat bidrager med stabsofficerer i regionen.

Ifølge Værnsfælles Forsvarskommando har de danske soldater indtil videre i alt trænet knap 10.500 irakiske soldater. Islamisk Stat har siden 2014 udsat civilbefolkningerne i Irak og Syrien for systematiske overgreb og menneskerettighedskrænkelser. Overgrebene har sendt millioner af mennesker på flugt og har bidraget til at true stabiliteten i hele Mellemøsten. Organisationen udgør ifølge regeringen stadig en betydelig regional terrortrussel, og truer også stadig dansk sikkerhed.

Den væsentlige del af den militære kamp mod Islamisk Stat er ovre, og derfor er det helt naturligt at trække de danske specialoperationsstyrker hjem, vurderer seniorforsker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet, Kristian Søby Kristensen.

»Islamisk Stat udgør stadig en stor trussel, men den er ikke længere en militær trussel mod den irakiske stats territorielle integritet. Forsøget på at udråbe et kalifat er blevet forpurret, men som terrorbevægelse og radikal ideologi eksisterer IS stadigvæk i både Irak, Syrien og flere andre steder,« siger Søby Kristensen.

»Truslen fra terror herhjemme er heller ikke overstået. Tværtimod kan man frygte, at efterhånden som det bliver mindre eftertragtet at være i grænselandet mellem Syrien og Irak vil IS-krigere søge andre steder hen,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her