Annonce
Indland

Krumme agurker og skæve peberfrugter: Uperfekte grøntsager får en ny chance

Grøntsagerne vil blive solgt lidt billigere i udvalgte Rema 1000-forretninger sommeren over.

Ujævne tomater, krumme agurker, skæve peberfrugter og andre uensartede grøntsager sommeren over købes i danske dagligvarebutikker i stedet for at blive frasorteret, når de høstes. Arkivfoto: Jonas Pryner Andersen/Polfoto

De fleste supermarkeder forskåner os fra at putte - vil nogle mene - grimme grøntsager i munden. Således bliver uensartede agurker, peberfrugter og andre grøntsager i vid udstrækning frasorteret i industrien.

Men med et nyt landsdækkende initiativ vil man nu forsøge at give de uperfekte grøntsager en chance for at ende i indkøbskurven. Initiativet er det seneste træk i kampen mod madspild, hvor den førende bevægelse på området, Stop Spild af Mad, har slået sig sammen med kæden Rema 1000 og de to gartnerier Alfred Pedersen & Søn ApS og Gartneriet Østervang Sjælland.

De uensartede grøntsager bliver fra torsdag solgt til lavere priser end deres perfekte fæller i udvalgte butikker henover hele sommeren. For hver enhed, der bliver solgt, støtter gartnerierne og Rema 1000 med 12,5 øre hver, sådan at Stop Spild Af Mad modtager i alt 25 øre pr. enhed.

Hvilke madvarer skal udfordre blåbær og avocado? 14 sunde madtendenser på vej til Danmark

»De uperfekte og skæve grøntsager smager ligeså godt som de pæne og lige. Vi har i mange år været store fortalere for at denne slags grøntsager bør sælges i de danske supermarkeder. Det vil både være med til at mindske spild i primærproduktionen og samtidig skabe vækst til fødevaresektoren. Og efter 10 års debat om madspild er jeg sikker på, at danske forbrugere er klar til at tage imod de uensartede grøntsager på supermarkedernes hylder,« siger stifter af og bestyrelsesformand for Stop Spild Af Mad, Selina Juul, i en pressemeddelelse.

Nordisk Ministerråd har i en rapport fra 2016 estimeret, at der årligt spildes flere end 33.000 tons grøntsager i dansk landbrug.

Og det problem kan bedst løses i samarbejde på tværs af værdikæden, hvor både producenter, dagligvarekæder og kunder tager et fælles ansvar og sætter fokus på nedbringelse af madspild, lyder det fra indkøbs- og marketingdirektør i Rema 1000, Anders R. Jensen.

De krumme agurker fungerede i årevis som løftestang for EU-skeptikere og blev fremhævet som et eksempel på petitesserytteri, bureaukrati og regulering fra Bruxelles.

Frem til 2009 gjaldt bl.a. et forbud mod at klassificere agurker med en krumning på over 10 mm pr. 10 cm i samme liga som de pænere grøntsager.

Men efter flere årtier med stempel som andenrangsprodukter, blev de krumme agurker sammen med de skæve gulerødder og små meloner taget til nåde i 2010, da en del af det meget omtalte direktiv blev droppet igen - bl.a. på foranledning af den daværende danske EU-kommissær, Mariann Fischer Boel (V). Der er i dag stadig regulering af 10 normer på frugt- og grøntområdet.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her