Annonce
Indland

Organisation med opråb: Efterlad ikke de firbenede venner i bilen - heller ikke selvom den holder i skyggen

Dyrenes Beskyttelse har det seneste år registreret i omegnen af 100 sager, hvor hunde er blevet efterladt i varme biler.

Lad i stedet hunden blive hjemme, når vejret uden for er så varmt, som det i øjeblikket er tilfældet, lyder opfordringen fra dyreværnsorganisationen. Foto: Dyrenes Beskyttelse

I disse dage oplever vi den ene sommerdag efter den anden, når der skeles til termometeret. Onsdag blev årets hidtil varmeste dag en realitet, idet der blev målt 28 grader i København.

Forholdsregler

Hvis det er »absolut nødvendigt« at efterlade hund, kat eller andre dyr i bilen kortvarigt, bør man følge en række forholdsregler:

  • Efterlad aldrig et dyr i en varm bil.
  • Parkér altid i skygge.
  • Frisk luft er vigtigt, så åben mindst to vinduer eller bagsmækken, så der bliver luftgennemstrømning i kabinen.
  • Giv adgang til frisk vand i bilen.
  • Læg en seddel i forruden med dit mobilnummer, så du kan kontaktes, hvis en kritisk situation skulle opstå.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Selvom de fleste formentlig er tilfredse med det varme, tørre og solrige vejr, kan de høje temperaturer få fatale konsekvenser for eksempelvis hunde.

Pas på i trafikken: Snart kommer hjortene galt af sted på vejene

Derfor benytter dyreværnsorganisationen Dyrenes Beskyttelse lejligheden til at komme med et særligt opråb til dyreejere om aldrig at efterlade de firbenede venner i bilen - også selvom det kun drejer sig om ganske kort tid.

»Det kan nemlig være rigtig hårdt for dem (dyrene, red.) at opholde sig i varmen, fordi de har sværere ved at komme af med varmen, end vi mennesker har,« lyder det i en pressemeddelelse fra Dyrenes Beskyttelse, der fortsætter:

»Hvor mennesker kan svede varmen ud af kroppen, kan hunde for eksempel kun komme af med varmen gennem trædepuderne og munden.«

Høje temperaturer kan ifølge organisationen blive kritiske for eksempelvis hunde efterladt i biler efter blot ganske kort tid.

»Hvert kvarter stiger temperaturen nemlig med 10-15 grader i en parkeret bil, og åbne vinduer hjælper ikke. Det vil sige, at når udetemperaturen er 20-25 grader, stiger temperaturen inde i en bil hurtigt og kan på en halv time komme op på faretruende 40-50 grader.«

»Mange forsøger at gøre det rigtige ved at stille bilen i skyggen, men det hjælper ikke, for skyggen er også varm, så der bliver alligevel som en ovn derinde,« tilføjer familiedyrschef hos Dyrenes Beskyttelse, Jens Jokumsen.

Havens fugle slæber sygdomme med op på foderbrættet

Familiedyrschefen opfordrer derfor til, at man i stedet lader sin hund eller kat blive derhjemme i de varme måneder.

»Selv om hunden kan virke trist over, at du forlader hjemmet, vil den til enhver tid hellere blive hjemme i et afkølet rum og med adgang til frisk vand end at sidde i en bagende bil. I værste fald kan det ende med at tage livet af den,« påpeger Jens Jokumsen.

Hos Dyrenes Beskyttelse har man i løbet af det seneste år registreret omkring 100 sager, hvor hunde er blevet efterladt i varme biler.

Skulle du som forbipasserende opdage et dyr med hedeslag, bør du ifølge Dyrenes Beskyttelse så vidt muligt hjælpe det ved at skaffe drikkevand, kølige omslag og skygge.

Er det derimod ikke muligt for dig at komme i direkte kontakt med dyret, skal du enten ringe til politiet på tlf. 114 eller til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på tlf. 1812.

Hvis du som dyreejer opdager, at dit dyr har fået hedeslag, bør du kontakte en dyrlæge øjeblikkeligt, påpeger organisationen.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her