Annonce
Indland

Professorer: Sygehuse er i gang med gigantisk fejlinvestering for milliarder

Ifølge vandselskaber og eksperter er regionerne i gang med en milliardinvestering, der kan være unødvendig spild af penge.

Der er udviklet mere effektive metoder til at rense spildevandet for medicinrester. Foto: Miriam Dalsgaard

Små decentrale renseanlæg ved en række af landets store sygehuse skal rense deres spildevand for medicinrester. Men flere eksperter og vandselskaber forudser, at investeringen i stedet for at hjælpe miljøet ender som en gigantisk fejlinvestering.

Undersøgelser viser, at kun 4 pct. af medicinresterne i vores spildevand kommer fra sygehusene – og at andelen er faldende. De resterende 96 pct. stammer fra danske hjem, plejehjem og lignende, hvor rester af medicin ender i toilettet og bliver sendt med spildevandet ud – uden at renseanlæggene fjerner dem.

»Det er vanvittigt og spild af penge,« siger direktør Carl-Emil Larsen fra vandselskabernes forening, Danva og fortsætter:

»Man er i gang med en kæmpe fejlinvestering.«

Man får mere miljø for pengene ved at rense spildevandet på de store centrale anlæg.
Jes Vollertsen, professor, Aalborg Universitet

Han vurderer, at omkring 15-20 sygehuse skal have anlæggene. F.eks. har Region Nordjylland i december sendt et rensningsanlæg på det nye supersygehus i Aalborg i udbud. Det ventes at give en udgift på omkring 100 mio. kr. de kommende 25 år.

Ifølge Hjørring Vandselskab koster det 35 gange så meget at fjerne 1 kg medicinrester fra spildevandet fra et sygehus som at fjerne den samme mængde fra et fælles renseanlæg.

Flere professorer med ekspertise i rensning af spildevand er af samme opfattelse som Danva.

»Man får ikke andet ud af det end at fjerne de 4 pct. af medicinresterne. Derfor er det en stor fejlinvestering. Det ville være langt bedre at lade dem, der har forstand på det, rense spildevandet fra sygehusene,« siger professor MSO Henrik Rasmus Andersen fra DTU.

Han får støtte fra professor Jes Vollertsen, Aalborg Universitet.

»Man får mere miljø for pengene ved at rense spildevandet på de store centrale anlæg,« siger han.

Daværende miljøminister Karen Ellemann (V) stillede i et brev til kommunerne i 2011 krav om, at hospitalernes spildevand blev renset for medicinrester. Siden da er der sket en markant teknologisk udvikling af metoderne til at rense spildevandet for medicinrester, og det giver nye muligheder.

»Alt tyder på, at der er sket en teknologisk udvikling, der gør, at man måske fremadrettet kan undgå de her investeringer og samtidig få en større positiv miljøeffekt. Men jeg synes ikke, at man kan tale om fejlinvesteringer, for det handler også om, at der var et krav om, at der skulle laves lokale løsninger på sygehusene,« siger seniorkonsulent Christina Carlsen, Danske Regioner.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Viden
Professor advarer: "Big Data" kan føre til forkerte behandlinger
Mere sundhedsdata har et kæmpe potentiale for behandlinger. Men udviklingen kan paradoksalt nok øge mængden af fejldiagnosticeringer, advarer statistiker. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her