Annonce
Indland

Dansk opfindelse skal gøre livet lettere for KOL-patienter

En læge fra Hvidovre Hospital har opfundet en robot, der blot med en klemme på fingeren kan måle iltprocenten i blodet.

Flere end 400.000 danskere lever med KOL, der giver nedsat lungefunktion, og det rammer typisk rygere. Foto: Lars Just

Patienter med den kroniske lungesygdom KOL kan ånde lettet op.

Den danske overlæge Ejvind Frausing har nemlig opfundet en robot, der helt automatisk kan både overvåge og regulere ilttilførslen til KOL-patienter gennem en klemme på fingeren.

»Vi har et helt unikt produkt, der kan sælges i hele verden. Men først og fremmest tænker vi på, at iltrobotten giver mere patientsikkerhed, mere tryghed for patienterne og mindsker deres angst for, om de nu også får den rigtige mængde ilt,« siger Ejvind Frausing, der er specialeansvarlig overlæge på lungeafdelingen på Hvidovre Hospital.

Lægehuse får tildelt 800 millioner kroner over fire år

Gennem syv år har Ejvind Frausing arbejdet på sin opfindelse, der hedder O2matic, og iltrobotten afprøves netop nu på en række KOL-patienter indlagt på Hvidovre Hospital - med lovende resultater til følge.

»Et konkret eksempel var, da vi havde en patient liggende med manuel kontrol, dvs. med en sygeplejerske til at justere iltmætningen, og det skulle gøres 15 gange på en fire timers periode. Med O2matic var det kun nødvendigt for sygeplejersken at kigge ind tre gange,« siger Ejvind Frausing.

Han forklarer, at den manuelle kontrol er en meget tidskrævende og usikker metode, fordi udsvingene hos KOL-patienter kan forekomme, når sygeplejersken mindst venter det.

Fordelene ved O2matic-robotten, at den giver en mere stabil iltmætning hos patienten og samtidig frigiver en masse dyrebare ressourcer, som sygeplejersker - og andet lægefagligt personale - kan bruge på andre opgaver.

Iltrobotten er opstået gennem et samarbejde med forskere fra DTU og softwarefirmaet Pactor - og er bl.a. støttet af Innovationsfonden med syv millioner kroner.

På længere sigt er det planen, at O2matic også skal udbredes til iltbehandling i hjemmet. Men da sikkerhedskravene til medicinsk udstyr i hjemmet er væsentligt strengere, forventer Ejvind Frausing, at den proces kan tage flere år.

Statens Institut for Folkesundhed skønner, at omtrent 430.000 danskere har KOL, og hvert år dør 3.500 mennesker af lungesygdommen.

Følg
Jyllands-Posten
Overlæge om Sundhedsplatformen: Jeg vandrer stadig i fortvivlelsens dal
Hans Henrik Ockelmann, overlæge i retspsykiatri, Region Hovedstadens Psykiatri
Jeg havde blot håbet på, at jeg efter et år kunne se, at det trods alt gik den rigtige vej. Men det kan jeg ikke.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Dansk designer med store ambitioner: »Om 10 år har vi skabt et globalt brand«
Sådan siger Driton Memisi, som har sat sig for at hjælpe det nye designfirma Handvärk ud i verden. Brandet lancerer netop nu i forbindelse med 3 Days of Design bordet “Studio Table”, som hidtil kun har været vist på Maison & Objet i Paris. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her