Annonce
Indland

Dansk opfindelse skal gøre livet lettere for KOL-patienter

En læge fra Hvidovre Hospital har opfundet en robot, der blot med en klemme på fingeren kan måle iltprocenten i blodet.

Flere end 400.000 danskere lever med KOL, der giver nedsat lungefunktion, og det rammer typisk rygere. Foto: Lars Just

Patienter med den kroniske lungesygdom KOL kan ånde lettet op.

Den danske overlæge Ejvind Frausing har nemlig opfundet en robot, der helt automatisk kan både overvåge og regulere ilttilførslen til KOL-patienter gennem en klemme på fingeren.

»Vi har et helt unikt produkt, der kan sælges i hele verden. Men først og fremmest tænker vi på, at iltrobotten giver mere patientsikkerhed, mere tryghed for patienterne og mindsker deres angst for, om de nu også får den rigtige mængde ilt,« siger Ejvind Frausing, der er specialeansvarlig overlæge på lungeafdelingen på Hvidovre Hospital.

Lægehuse får tildelt 800 millioner kroner over fire år

Gennem syv år har Ejvind Frausing arbejdet på sin opfindelse, der hedder O2matic, og iltrobotten afprøves netop nu på en række KOL-patienter indlagt på Hvidovre Hospital - med lovende resultater til følge.

»Et konkret eksempel var, da vi havde en patient liggende med manuel kontrol, dvs. med en sygeplejerske til at justere iltmætningen, og det skulle gøres 15 gange på en fire timers periode. Med O2matic var det kun nødvendigt for sygeplejersken at kigge ind tre gange,« siger Ejvind Frausing.

Han forklarer, at den manuelle kontrol er en meget tidskrævende og usikker metode, fordi udsvingene hos KOL-patienter kan forekomme, når sygeplejersken mindst venter det.

Fordelene ved O2matic-robotten, at den giver en mere stabil iltmætning hos patienten og samtidig frigiver en masse dyrebare ressourcer, som sygeplejersker - og andet lægefagligt personale - kan bruge på andre opgaver.

Iltrobotten er opstået gennem et samarbejde med forskere fra DTU og softwarefirmaet Pactor - og er bl.a. støttet af Innovationsfonden med syv millioner kroner.

På længere sigt er det planen, at O2matic også skal udbredes til iltbehandling i hjemmet. Men da sikkerhedskravene til medicinsk udstyr i hjemmet er væsentligt strengere, forventer Ejvind Frausing, at den proces kan tage flere år.

Statens Institut for Folkesundhed skønner, at omtrent 430.000 danskere har KOL, og hvert år dør 3.500 mennesker af lungesygdommen.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Danmarks svar på San Francisco: På toppen af alting bor borgparret fra Vejle
Ægtepar har adopteret middelalderstilen, siden de for halvandet år siden flyttede ind i Vejles nok mest specielle "borghus" med ”katakomber”, buer og hvælvinger. 
Se flere
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her