Annonce
Indland

Borgere er bekymrede over nye kampflyplaner

Beboere vil tage sagen op med politikerne.

Der er alt for mange ubesvarede spørgsmål omkring det kommende mulige træningscenter for Nordeuropas ny F-35-kampfly, mener flere kritiske borgerforeninger i Haderslev.

Torsdag beskrev Jyllands-Posten, hvordan den amerikanske forsvarsvirksomhed Cubic har udpeget Danmark som øvelsesområde for alle F-35-kampfly fra Polen, Storbritannien, Holland, Norge og Danmark. Flyene skal ifølge Cubics direktør Mike Knowles mødes og træne i luftrummet over Nordsøen. Og selv om direktøren lover, at flyene ikke kommer til at støje over den danske vestkyst, er borgerne alligevel bekymrede.

»Det er godt, at vi får flere arbejdspladser med det ny center. Og det er godt, at flyene holder sig ude over Nordsøen. De kan for min skyld også nødlande på Flyvestation Skrydstrup. Men spørgsmålet er, om vi har fået hele sandheden at vide, eller om regeringen skjuler noget,« siger bl.a. Per Bromman, der formand Flyvestations Skrydstrups naboer.

Foreningen vil nu tage sagen op med politikerne, forklarer næstformand i samme forening, Agnes Rosenlund.

»Vi bliver nødt til at finde ud af, hvad der er op og ned i det her. Der er så mange ubesvarede spørgsmål, som politikerne bliver nødt til at tage stilling til, før de siger ja,« siger hun.

Regeringen er positiv: Kampfly fra hele Nordeuropa kan komme til Danmark

Foreningen blev grundlagt efter det i 2016 blev offentliggjort, at det nye og langt mere støjende F-35-kampfly skal stå på Flyvestation Skrydstrup. Nu peger foreningen bl.a. på, at Nato-fly fra andre lande slet ikke vil indgå i støjberegningerne for området omkring Vestkysten, hvis de kommer til at flyve i dansk luftrum. Sådan har foreningen i hvert fald tidligere fået det forklaret, siger Agnes Rosenlund:

»Og det er der, vi bliver rigtig bekymrede ikke bare for vores område men for hele Vestkysten, hvor der er masser af sommerhuse og rekreative områder,« forklarer Agnes Rosenlund.

Selv har Cubics direktør forklaret, at flyene kommer til at træne op til 350 kilometer fra Vestkysten, som derfor ifølge virksomheden ikke vil blive ramt af støjen fra kampflyene. Han har også sagt, at op mod 80 kampfly på en gang vil kunne deltage i træningsøvelser over Nordsøen.

Og det er netop det massive antal, der bekymrer borgerne, forklarer Michael Weltz formand for Grundejerforeningen Bjergvang og Møllebakken i Skrydstrup.

»Jeg tror simpelthen ikke på deres forsikringer om, at det ikke kommer til at larme. Bare antallet tilsiger noget andet. Og jeg tror heller på, at de ikke kommer til at benytte Flyvestation Skrydstrup til briefinger og alt mulig andet, hvor flyene kommer til at lande,« siger han.

Selv har Venstres borgmester i Haderslev H.P. Geil ellers forsikret borgerne om, at flyene ikke kommer til at larme over land. Han har også udtalt, at der på sigt vil være mange arbejdspladser i kommandocentret, der kommer til at ligge på Flyvestation Skrydstrup.

Samtidig har han lovet, at der vil blive indkaldt til et borgermøde om sagen.

Forsvarsministeriet har i en mail til Jyllands-Posten gjort det klart, at de miljømæssige aspekter vil være en del af beslutningen, før regeringen eventuelt siger ja til planen om at oprette træningscenteret i Danmark. 

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her