Annonce
Indland

Efterretningstjeneste håndplukker dansk hackerlandshold

Over 200 har knækket en kode fra Forsvarets Efterretningstjeneste. 10 kan få pladser på dansk cyberlandshold.

Truslen fra hackere, der kan inficere eller ødelægge danske it-systemer, er høj og konstant.

Det vurderer Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), som derfor er ved at opbygge et cyberlandshold med ti af Danmarks dygtigste hackere.

- Danmark bliver konstant udsat for cyberangreb. Der er brug for, at Danmark kan håndtere de angreb – og derfor støtter FE op om, at unge talenter kan udvikle deres it-evner, skriver FE i en e-mail.

I slutningen af marts lagde efterretningstjenesten en kode op på sin hjemmeside. Ved at knække den blev man ledt videre til yderligere ti opgaver.

201 personer har løst prøverne, der blandt andet bestod i at identificere fejl ved hjemmesider, så udefrakommende kunne gøre sig til administratorer.

- Opgaverne er på et højt niveau, så har man løst en håndfuld af dem, så er man teknisk godt med, skrive FE.

25-årige Morten Eskildsen var han kaptajn for cyberlandsholdet i 2017.

Han har hacket og programmeret i over ti år, men han havde til at begynde med ikke planlagt at søge ind på landsholdet.

- Jeg så bare nogle opgaver online, der lød meget spændende. Så begyndte jeg stille og roligt at få løst flere og flere af dem og havde til sidst løst alle opgaverne, siger han.

Ifølge Morten Eskildsen er cyberlandsholdet med til at skabe interesse for it-sikkerhed, og det viser, at der er en officiel og god måde at hacke på.

- Hvis jeg siger ordet hacking, tænker mange nok noget negativt. Ved at lave et cyberlandshold kan man vise, at hacking ikke kun er en russisk spion, der har fået adgang til min netbank. Det kan også være forebyggende arbejde, siger han.

Også i år har den tidligere landsholdskaptajn løst alle opgaverne. Han er dog blevet for gammel til at blive optaget på holdet, hvor man ikke må være ældre end 25 år.

Landsholdet, der skal bestå af ti hackere, er endnu ikke udvalgt. De dygtigste fra FE's test går videre til en bootcamp, hvorfra landsholdsspillerne vælges.

Forsvarets Efterretningstjeneste håber, at mesterskaberne inspirerer flere unge til at søge en karriere inden for it. Ifølge fagbladet Ingeniøren vil Danmark mangle 19.000 it-professionelle i 2030.

Det danske cyberlandshold skal dyste ved EM i hacking, der finder sted i London til oktober. Sidste år fik Danmark en 8.-plads.

Fakta: 200 hackere har søgt ind på dansk cyberlandshold

Forsvarets Efterretningstjeneste opbygger et landshold af hackere. Læs om det danske cyberlandshold her.

De kan bryde ind i it-databaser, hacke svage systemer og finde sikkerhedsbrister ved hjemmesider.

201 personer har knækket en række koder, som Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har lavet. Ti af dem kan få en plads på årets danske cyberlandshold.

Læs mere om det danske landshold her:

 • Seks uger har it-kyndige haft til at læse en række opgaver, som FE har lagt ud. Den sidste dag var 6. maj.
 • Efterretningstjenesten havde lagt et billede ud med en række tal og bogstaver. Hvis man løste den, fik man et link til en hjemmeside, hvor der lå ti opgaver.
 • 201 personer lykkedes i år med at løse alle ti opgaver.
 • Anden runde er en bootcamp, hvor hackerne skal arbejde sammen i grupper. De dygtigste ti bliver tilbudt en plads på Cyberlandsholdet 2018.
 • De får lidt undervisning af FE for at blive klar til det europæiske cybermesterskab, ECSC, i London fra 14. til 18. oktober, hvor 17 lande deltager.
 • Ud over Danmark deltager Norge, Østrig, Liechtenstein, Tyskland, Schweiz, Cypern, Estland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Polen, Rumænien, Spanien og Storbritannien i EM i hacking.
 • Hvert land stiller med et hold med maksimalt ti deltagere.
 • På holdet skal minimum fem af deltagerne være under 20 år, mens maksimalt fem må være mellem 20 og 25 år.
 • Under mesterskabet bliver holdene blandt andet testet i kategorierne mobilsikkerhed, kryptologi, reverse engineering og it-forensics.
 • Sidste år tilkæmpede det danske hackerlandshold sig en 8.-plads. Det var første år, at Danmark deltog.
 • Det er Den Europæiske Unions Agentur for Net- og Informationssikkerhed, som står bag de europæiske cybermesterskaber.

Kilde: Forsvarets Efterretningstjeneste.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her