Annonce
Indland

Trusler om bøder til kommunerne har kostet velfærd for milliarder

Kommunerne kunne have 4.500 flere ansatte, hvis de brugte alle de penge, der er afsat til velfærd.

Mandag varmede Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen op til 1. maj med en omfavnelse af de offentligt ansatte. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mens S-formand Mette Frederiksen ventes at omfavne de offentligt ansatte i sin 1. maj-tale, viser beregninger, at budgetloven har kostet velfærd for milliarder, siden den blev gennemført af den røde regering i 2012.

I alt har kommunerne brugt 14,4 mia. kr. mindre på kommunal service, end de kunne have gjort i perioden 2013-2017, viser tal fra Finansministeriet. Det svarer til 2,9 mia. kr. om året. For de penge kunne kommunerne have ansat 4.500 medarbejdere ekstra på fuld tid ifølge beregninger fra tænketanken Kraka.

Underforbruget skyldes især budgetloven, der indførte skrappere sanktioner over for de kommuner, der bruger flere penge end aftalt med regeringen. Derfor har kommunerne år efter år brugt færre penge på skoler, ældrepleje og børnepasning end aftalt.

Sanktionerne virker kun, hvis det er noget, man er bekymret for
, Kristian Jensen (V) Finansminister

»Kommunerne går meget op i ikke at overskride de økonomiske rammer. Vi er simpelthen bange for straffen. Når de 14,4 mia. kr. ikke bruges på service til borgerne, er det et stort problem,« siger borgmester i Frederikshavn Birgit Stenbak Hansen (S).

Budgetloven betyder, at hvis de 98 kommuner samlet bruger flere penge end aftalt et enkelt år, straffes de økonomisk. Både enkeltvis og kollektivt.

Budgethammer truer kommuner: Det koster varme hænder

Minister: Sanktioner virker

Konsekvenserne af det mindre forbrug er, at borgerne ikke får den offentlige service, som kommunerne kunne have leveret med et større forbrug, påpeger Michael Svarer, professor ved Aarhus Universitet og formand for de økonomiske vismænd.

Også fra fagbevægelsen er der kritik af den stramme styring af kommunerne.

»Det nærmer sig det groteske, for der er brug for hver en krone til plejehjem, dagtilbud og anden velfærd ude i kommunerne,« siger formand for LO Lizette Risgaard.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, er åben for at diskutere kommunernes økonomiske rammer.

»Jeg er ikke bange for lovændringer, hvis det er det, som skal til,« siger hun.

Finansminister Kristian Jensen (V) er skeptisk.

»Sanktionerne virker kun, hvis det er noget, man er bekymret for,« siger han og påpeger samtidig, at kommunerne på anlægsområdet har overskredet aftalerne med milliarder.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Den store vælgerbestikkelse truer
Dansk politik lige nu er totalt uberegnelig. Risikoen er, at det store overbud venter i valgkampen. Det må ikke ske.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her