Annonce
Indland

Danmark har fået sit første kvalitetsvinområde

Dons-området nordvest for Kolding Fjord må nu producere vin under EU-anerkendelse.

Vinbonde Sven Moesgaard, der står bag Dons mousserende vin, begyndte at dyrke vin for 20 år siden. Han ville som Danmarks første vinbonde bevise, at man i Danmark sagtens kunne producere kvalitetsvin. Foto: Skærsøgaard Vin
Vin

Sven Moesgaard har modtaget hæderen "Årets vinbonde" seks gange. Han står bag Dons mousserende vin, og begyndte at dyrke vin for 20 år siden. Han ville som Danmarks første vinbonde bevise, at man i Danmark sagtens kunne producere kvalitetsvin.

Og det har EU nu besluttet sig for at give Sven Moesgaard ret i. En ny anerkendelse som han ansøgte om for syv år siden, giver et område nordvest for Kolding Fjord ret til at producere vin, der nu må bære betegnelsen "Kvalitetsvin".

»Da jeg begyndte for 20 år siden, kunne man se, at der kom nogle klimaforandringer, der kunne åbne nogle nye muligheder. Samtidig synes jeg, at det var udfordrende at dyrke vin i Danmark, så jeg søgte EU om tilladelse. Jeg startede med en drøm om at gøre det i Danmark, og den fik jeg heldigvis lov til at føre ud i livet,« siger Sven Moesgaard. 

For ham var det dog ikke den kommercielle del af vinverdenen, der hev i ham, da han besluttede sig for at dyrke vin på sin gård i den indre istidsdannede smeltevandsdal ved Kolding Fjord.

»For mig var det mest at finde en beskæftigelse, jeg kunne lave når jeg blev gammel. At se det hele vokse til, en gammel vinstok er bedre end end ny, og sådan kan man se det hele udvikle sig. Og så at kunne tilbringe min tid ude i naturen i den friske luft,« siger han.

Fem huskeregler gør det lettere at vælge vin til maden

Dons Mousserende Kvalitetsvin fra vingården Skærsøgaard, der ligger nordvest for Kolding, har som den første fødevare fra Danmark opnået EU-anerkendelsen Beskyttet oprindelse betegnelse (BOB).

Anerkendelsen BOB betyder, at varen er fremstillet efter faste metoder inden for et nærmere bestemt geografisk område. Det er altså en smule anderledes end betegnelsen Beskyttet geografisk betegnelse (BGB), der kræver, at en del af fremstillingen skal være sket inden for et nærmere bestemt geografisk område.

Der er i Danmark 11 fødevareprodukter med beskyttelsen BGB, herunder Lammefjordskartofler, Danbo ost og Vadehavslam.

Vælg vin der passer til grillmadens særlige sødme

Og man kan være skeptisk, når det kommer til at producere vin i Danmark. Det kølige, nordlige klima er ikke just noget, man forbinder med vinranker i massevis. Men det er ikke noget, der bekymrer Sven Moesgaard. Han mener nemlig, at Danmark kan noget helt specielt, når det kommer til at lave mousserende vin.

»Mousserende vin egner sig bedst til det nordlige klima. Klimaet minder på flere måder om det vi ser i det nordlige Frankrig. Ligesom vi herhjemme kan lave gode æbler og jordbær, kan vi lave vine, der er bedre end meget af det, der kan laves sydpå,« siger Sven Moesgaard.

EU-anerkendelsen er noget, han glæder sig over. Ikke kun på egne vegne, men også for den samlede vinproduktion i Danmark. Ifølge ham, er det nemlig ikke alene en anerkendelse af hans arbejde, men også en anerkendelse af Danmark som vinland.

»Det er kronen på værket med 20 års arbejde. Og det er jo en anerkendelse til Danmark, det er noget helt særligt. Både for Danmark, men også for mig som vinbonde,« siger han.

Det EU-godkendte område dækker over 500 ha af en smeltevandsdal, og det betyder, at det ikke kun er Sven Moesgaard, der kan producere vin under den EU-beskyttede anerkendelse. Alligevel byder Skærsøgaards vinbonde mulig konkurrence velkommen, hvis andre skulle have lyst til at dyrke vin i området.

»Jeg tror, vi kommer på verdenskortet som følge af denne anerkendelse. Og det ville være pragtfuldt med noget mere konkurrence. Der er mange, der dyrker vin i danmark, men der kunne sagtens være flere. Og det byder jeg velkommen.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Vin
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her