Annonce
Indland

Nye partier får bedre tid til at samle underskrifter i Grønland

Landsstyreformand Kim Kielsen har tilsyneladende ændret mening og peger nu på den sene dato som valgdag.

Valget i Grønland finder sandsynligvis sted 24. april, hvilket giver de to nye partier bedre tid til at indsamle de sidste underskrifter, så de kan blive valgbare til landstinget, Inatsisartut.

Søndag blev valget udskrevet af Kim Kielsen, formand for partiet Siumut og Naalakkersuisut, landsstyret. Han lod det være op til landstinget at stemme om to datoer, men han har tilsyneladende ændret mening siden.

I lovforslaget, som landstingsmedlemmerne skal stemme om, er der kun nævnt én dato, 24. april.

Det giver de to nye partier, Samarbejdspartiet og Nunatta Qitornai, bedre forberedelsestid.

Det glæder Tillie Martinussen fra Samarbejdspartiet.

- Jeg synes, at det er det eneste rimelige demokratisk set både for os og det andet parti, som er i gang med at samle underskrifter, siger Tillie Martinussen til KNR, den grønlandske radio.

Sammen med Michael Rosing står hun bag det nye parti, som mangler en fintælling og at få afprøvet validiteten af stemmerne.

Hos Nunatta Qitornai får det næppe nogen betydning, da partistifter Vittus Qujaukitsoq regner med at aflevere alle underskrifter i næste uge.

Hans parti har tidligere fået kasseret 200 underskrifter.

I sidste ende kan landstinget beslutte en helt tredje dato, men det er sædvane at følge det forslag, som landsstyreformanden peger på.

Temaerne under valget ventes at blive forholdet til Danmark og fiskeri, der er en afgørende motor for grønlandsk økonomi.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Ingen dansk, ingen uddannelse
Det bekymrer statsministeren, at Grønland vil prioritere engelsk foran dansk. Konsekvensen kan blive, at mange ingen uddannelse får. Udviklingen er dog allerede i gang, påpeger forskere.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her