Annonce
Indland

»Det kræver mia. at løfte sundheden lokalt«

Supersygehusene har fået deres del af kagen, nu er det kommunernes tur, mener KL

KL

Hit med pengene!

Budskabet fra kommunernes formand Martin Damm (V) er krystalklart, når han i dag på KL’s topmøde i Aalborg taler til et par tusind lokalpolitikere og kommunale embedsmænd. Men adressen er i ligeså høj grad regeringens ministre på de forreste række.

Sundhedsminister: Kommunerne skal ud over stepperne

»Vi har en årrække haft en vækst i sundhedsudgifterne, men de er gået til at bygge og bemande supersygehuse og dermed løfte kvaliteten indenfor den meget specialiserede behandling. Nu er turen kommet til den nære og lokale sundhed, som skal tilbydes borgere med mere kroniske sygdomme og mindre lidelser. Der er i de kommende år behov for at opruste for flere mia.,« siger KL-formanden.

Han vil ikke sætte helt konkrete beløb på de kommunale krav, men bebuder, at ønsket om flere penge til at opbygge lokale sundhedstilbud bliver det helt centrale element, når KL senere på foråret skal forhandle næste års økonomi med regeringen.

»Hvis vi skal sende alle borgere på et supersygehus langt væk, vil det hurtigt tømme statskassen. Derfor skal der opbygges lokale sengepladser, hvor vi kan behandle knapt så syge borgere - f.eks. dem, som netop er udskrevet fra et supersygehus,« siger Martin Damm, som også forestiller sig, at kommunerne fremover skal til at ansætte læger til deres borgere.

»I dag er der en stor overvægt af det samlede antal læger ansat på landets sygehuse, og den fordeling holder ikke. Vi skal have flere læger ud, hvor borgerne er, og det er ikke en fremmed tanke for mig, at kommunerne ansætter læger,« siger kommuneformanden.

Med afsæt i Danskernes Sundhedsprofil med 180.000 danskeres helbred og sundhedsvaner, der blev offentliggjort tirsdag, peger både læger, forskere og politikere på behovet for mere forebyggelse, fordi helbredstilstanden generelt - både fysisk og psykisk - går den forkerte vej.

»En del af den vækst, der skal være i det lokale sundhedsvæsen, skal indlysende gå til forebyggelse. Det er jo langt biligere at sætte ind, før skaden er sket og sygdommen en realitet,« siger Martin Damm (V), der i øvrigt på det kommunale topmøde giver formandskasketten videre til borgmester Jacob Bundsgaard (S) fra Aarhus.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
KL
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Ros til stolen, der giver Aarhus en millionbesparelse: »Jeg kan være mig selv«
Aarhus Kommunes sparekatalog foreslår implementeringen af en ny bade- og hygiejnestol på kommunens plejehjem, hvilket skal give en besparelse på 5,3 mio. kr. Inden forslaget er vedtaget, møder stolen stor ros. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her