Annonce
Indland

Her gik vi rundt og troede, at vi var blevet sundere. Men sådan er det i virkeligheden gået med danskernes sundhed

Tag med på rundtur i resultaterne fra Den Nationale Sundhedsprofil 2017 hvor 180.000 danskere har svaret på spørgsmål om deres kost, rygning, motionsvaner, stress. Men vær forberedt på bekymrende læsning.

Vi tager de glædelige budskaber først:

Alkohol:

 • Andelen, der drikker over Sundhedsstyrelsens højrisiko- og lavrisikogrænser, er faldet fra 2010 til 2017. Det gælder for alle køns- og aldersgrupper undtagen mænd over 75 år, som stort set drikker lige så meget som for fire år siden.
 • Andelen af danskere, der hver måned drikker fem eller flere genstande ved samme lejlighed, er også faldet.


Rygning:

 • Andelen af danskere, der ryger dagligt, er stagneret. Egentlig er det også en trist udvikling, for de foregående mange år har budt på et fald i andelen af rygere.  I alt oplyser næsten 17 pct. af befolkningen, at de ryger dagligt og 5,5 pct. ryger indimellem. Det er stort set det samme tal som for fire år siden. Samlet set er der godt 22 pct., som ryger, hvilket svarer til mere end én mio. voksne.
 • Men blandt de unge mænd er rygning ikke stagneret – det er derimod blevet mere almindeligt siden 2013 – på trods af alle rygekampagner, rygeforbud og indsatser for at få unge til at kvitte cigaretterne. Blandt de 16-24 årige mænd er andelen af dagligrygere steget med knap to pct.  til 17 pct., mens andelen af unge kvindelige rygere i samme alder er steget til 14 pct.

  Læger og forskere slår alarm: Vi er blevet federe, mere stressede og bevæger os mindre

Så til nogle af de parametre, som skaber dybe bekymringsrynker hos forskerne:

Kost: 

 • Flere danskere har fået et såkaldt usundt kostmønster – 13 pct. i 2010 spiste usundt men det tal er nu steget til 16 pct. Et usundt kostmønster handler bl.a. om, at man spiser for få grøntsager, frugt, fisk og for mange fedtholdige madvarer. Der er en stor kønsforskel:  20 pct. af mændene mod og 11 pct. af kvinderne spiser usundt, viser undersøgelsen.
 • Der er stor social slagside i vores kostvaner: Andelen med et usundt kostmønster er markant større blandt personer med grundskole som højest gennemførte uddannelsesniveau end blandt personer med en lang videregående uddannelse.


Fysisk aktivitet:


Overvægt:

 • For første gang overstiger andelen af overvægtige danskere nu andelen af normalvægtige: 51 pct. af danskerne er i dag moderat eller svært overvægtige.  I 2010 var det 46 pct.
 • Næsten 17 pct. er svært overvægtige, dvs. de har et BMI på 30 eller derover. Det er rekordmange, og stigningen ses hos både kvinder og mænd. Blandt de svært overvægtige er der markant flere personer med grundskole som højest gennemførte uddannelsesniveau (26 pct.) end blandt personer med en lang videregående uddannelse (8 pct.) 


Stress:

 • Andelen af danskere med et højt stressniveau er steget markant de seneste fire år: Fra 20,8 pct. i 2010 til 25,1 pct. i 2017. Og der er stor kønsforskel – kvinderne er mere stressede end mændene.
 • Følelsen af stress er særligt højt blandt mennesker, der er arbejdsløse, førtidspensionister eller på anden vis uden for arbejdsmarkedet.
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her