Annonce
Indland

Det er blevet markant sværere for handicappede at få tildelt førtidspension

»Det er gået for vidt,« siger formanden for Danske Handicaporganisationer.

Det er blevet meget sværere for mennesker med et handicap at få tildelt førtidspension. Det viser en ny undersøgelse lavet af Danske Hancicaporganisationer. Formanden mener, at det er gået for vidt. Foto: JP/Arkiv

En ny undersøgelse, der er lavet af organisationen Danske Handicaporganisationer, viser, at der er sket et drastisk fald i antallet af handicappede i Danmark, der får tilkendt førtidspension.

Det er uacceptabelt mener organisationens formand, Thorkild Olesen.

»Det er gået for vidt. Det er blevet for svært at få førtidspension for nogle mennesker med handicap. Vi ser eksempelvis uværdige sager om mennesker med udviklingshæmning, der slet ikke kan arbejde, men alligevel skal i meningsløse ressourceforløb,« siger han i en pressemeddelelse.

Debat: Postnummeret må ikke afgøre førtidspension

Som et resultat af en bred politisk aftale trådte der i 2013 en ny førtidspensionsreform i kraft, og det er den reform, som organisationen mener er den store synder.

Undersøgelsen, der bygger på tal fra Ankestyrelsen for 27 udvalgte handicapgrupper, viser, at siden reformen trådte i kraft, er antallet af handicappede, der får tildelt førtidspension, faldet med mere end 60 procent.

Ifølge Danske Handicaporganisationer bliver mange af dem, der søger om førtidspension, behandlet uværdigt og ofte tvunget ud i forløb, de ikke kan magte.

Omstridt reform af førtidspension lempes af politisk flertal

Regeringen har da også varslet ændringer i reformen, hvilket glæder Thorkild Olesen. Han mener dog, at loven bør gøres endnu mere præcis, så borgere ikke kan sendes i ressourceforløb, hvis de ikke efterfølgende er i stand til at tage et arbejde.

»Mange med handicap kan og vil arbejde. Det er vi helt enige med regeringen om. Men der skal også være værdighed for dem, der ikke kan arbejde på det ordinære arbejdsmarked,« siger han.

Allerede i 2017 modtog regeringen massiv kritik for implementeringen af reformen. Hele 59 fagforbund og interesseorganisationer gik dengang sammen om at få ændret den, fordi de mente, at borgere med handicap og sygdom kom i klemme i systemet.

Beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen, udtalte i starten af februar, at han erkendte, at dele af reformen har været formålsløst, og at han var klar til at kigge nærmere på kriterierne for tildeling af førtidspension.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Lillelund: Ridderne af den varme luft

Niels Lillelund
Hvem tør anfægte den gode vilje og det rene hjerte eller bede om dokumentation?
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Her får safarirejsen en sød afslutning
Langs Kenyas kyst får man nogle af Afrikas bedste badestrande og kulturoplevelser i byer som Mombasa og på øen Lamu. Det er et perfekt sted at skylle støvet af sig efter strabadserne inde i landet, og fra oktober til december er der mulighed for at se pukkelhvaler. 
Se flere
Her får safarirejsen en sød afslutning
Langs Kenyas kyst får man nogle af Afrikas bedste badestrande og kulturoplevelser i byer som Mombasa og på øen Lamu. Det er et perfekt sted at skylle støvet af sig efter strabadserne inde i landet, og fra oktober til december er der mulighed for at se pukkelhvaler. 
Se flere
Åbent brev til byrådet i Odder Kommune
Kære byrådsmedlem. Undertegnede ønsker venligst at stille dig tre spørgsmål. Vi anmoder venligst om et personligt svar, som ikke er afstemt med ”partidisciplinen” udstukket af byrådsmedlem i Odder Kommune Elvin Hansen (S) og borgmester i Odder Kommune Uffe Jensen (V). 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her