Annonce
Indland

Prins Henrik var en ven af byen

I Gråsten er det sørgedag. Prins Henrik var en fast del af byen, lyder det fra mange lokale borgere.

Ulla Nielsen lægger en buket ved døren på Gråsten Slot. Prins Henrik var en gang på kirsebærrov i hendes have. Foto: Tanja Lund Carstens

Solen skinner i den sønderjyske by Gråsten, mens byens hvide stolthed Gråsten Slot flager på halv i udkanten af byen. Her kommer flere af Gråstens lokale beboere gående ned ad slotstierne og ind til slotspladsen, hvor hoveddøren til slottet befinder sig. En blomst lægges, og et øjebliks stilhed tages. I dag er en ven af byen død.

Natten til onsdag fik Danmark meddelelsen om Prins Henriks død. For mange af borgerne i Gråsten og omegn var det en ekstra svær nyhed at kapere. Her har den kongelige familie nemlig i mange år brugt flere uger af sin sommerferie i juli og august. Faktisk lige siden 1935, hvor brugsretten af Gråsten Slot blev givet til Frederik den 9. og senere blev overdraget til dronning Margrethe.

Vibeke Welcher lægger blomster ved Gråsten Slot. Foto: Tanja Lund Carstens
Men det var prins Henrik, der var lyspunktet for Gråstens borgere hver sommer, når de kongelige kom til byen, lyder det fra flere folk, der er mødt op med en buket til slottets trappetrin.

»Prins Henrik var en rigtig hyggelig fyr. Han cyklede altid i gennem byen om sommeren, og han hilste på alle, hvor han kom frem,« siger Ulla Nielsen, der er pensionist og har boet i Gråsten i mere end 25 år.

Og minderne er mange om den imødekommende prinsgemal, fortæller Ulla Nielsen.

»Han har blandt andet engang været på kirsebærrov i vores have. Det syntes vi, der var lidt sjovt,« siger hun.

Da Ulla Nielsen modtog nyheden om prins Henriks død, kunne hun se, at der var ikke særligt mange, der havde sat flaget på halv i byen.

»Jeg synes derfor, det var vigtigt at komme og lægge en blomst. Det gjorde jeg også, da dronning Ingrid gik bort,« siger hun.

Flere personer har taget samme beslutning og går over slotspladsens knasende grus med en blomst i hånden. En af dem er pensionerede Connie Wing, der har spillet flere koncerter for kongehuset med byens lokale orkester.

»Det er en lidt hård dag i dag. Prins Henrik var en fast del af Gråsten hver sommer. Han cyklede altid rundt i byen bl.a. til fiskehandleren og til motionscenteret,« siger hun.

Når man snakker med flere af de lokale sønderjyder, der er mødt op på denne dag, om prins Henrik, mindes flere af dem med en vis stolthed i stemmen en skulptur lavet af prins Henrik, der står på byens torv.

»Prins Henrik har haft flere udstillinger i lokalområdet, og hans skulpturer er utrolig flotte. Jeg er særligt glad for den, der står på byens torv,« siger Vibeke Welcher, der sammen med sin hund er kommet til slottet for at lægge en nyindkøbt buket.

Prins Henriks skulptur, der blev afsløret på hans 80 års fødselsdag i Gråsten. Foto: Tanja Lund Carstens
500 meter fra byens sørgende borgere ved slottet står den populære skulptur på et mindre torv ved den tilfrosne slotssø, mens Gråsten Slot tårner op på den anden side. Den sorte bronzeskulptur hedder ”Dronningen” og står som et helligt totem for byens borgere over det venskab, som prinsen bragte til byen. Skulpturen blev opstillet på prins Henriks 80-års fødselsdag, og han var selv tilstede. Denne dag ligger to blomsterbuketter foran den.

»Alle dem, der kommer herind i dag, virker meget kede af det,« siger Line Frederiksen, der er blomsterbinder i Hertug Blomster, der ligger overfor Prins Henriks skulptur.

Der bliver langet ekstra mange blomster over disken denne dag, hvor Valentinsdag rammer sammen med nyheden om prins Henriks død.

»Når folk er kommet herind i dag for at købe blomster til slottet, kan man virkelig mærke, at han har betydet meget for dem,« siger den lokale blomsterbinder.

Prins Henrik bliver bisat den 20. februar kl. 11.00.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her