Annonce
Indland

Prins Henrik bisættes tirsdag: Danskerne kan sige farvel i tre dage

Prins Henrik har ønsket sig en mindre ceremoni for den nærmeste familie.

Prins Henrik bisættes tirsdag den 20. februar. Foto: Jens Dresling

Prins Henrik vil blive bisat fra Christiansborg Slotskirke tirsdag i næste uge.

Det har kongehuset onsdag formiddag oplyst ved en pressebriefing, hvor de nærmere detaljer omkring bisættelsen blev offentliggjort. Bisættelsen bliver efter prinsens ønske en mindre ceremoni med familien frem for en statsbegravelse.

Onsdag den 14. februar

Onsdag vil være familiens dag, oplyser kongehuset. Den kongelige familie har i den kommende måned erklæret hofsorg - sørgetid - indtil den 14. marts. I denne periode deltager dronningen og familien ikke i selskabelige eller underholdende arrangementer.

Prinsen skal bisættes den 20. februar: Asken skal spredes i havet og slotshave

Torsdag den 15. februar

Der gennemføres kl. 8 og ca. 40 minutter frem en sørgesallut fra Batteriet Sixtus på Holmen i København og fra kanonerne på Kronborg Slot i Helsingør. Salutten består af tre gange 27 skud, der affyres med 30 sekunders mellemrum.

Prins Henriks båre bliver kl. 10 flyttet til regentparrets vinterresidens, Amalienborg. Den nærmeste familie vil følge ham på vej.

Fredag den 16. februar

Båren bliver kl. 18 flyttet fra Amalienborg til Christiansborg Slotskirke, hvor bisættelsen vil finde sted tirsdag.

Lørdag den 17. februar

Fra lørdag og frem til mandag den 19. februar vil offentligheden få mulighed for at tage afsked med prinsen i samme kirke. Prins Henrik kommer til at ligge i en lukket kiste på såkaldt castrum doloris i tre dage. Castrum doloris er latin for "smertens leje".

Den lukkede kiste vil først blive besøgt af kongefamilien i tidsrummet mellem kl. 10 og 12. Fra kl. 15 til 19 er der offentlig adgang. Fotografering vil ikke være tilladt.

Søndag er der adgang til kirken fra kl. 12 til 19. Mandag er der adgang fra kl. 15 til 19.

Fakta: Prins Henrik følger tradition for castrum doloris

Tirsdag den 20. februar

Bisættelsen finder sted kl. 11 ved kongehusets præst og tidligere biskop ved Københavns Stift, Erik Norman Svendsen.

I hele perioden mellem onsdag og tirsdag der mellem kl. 9 og kl. 17 være opstillet kondolencelister, hvor man kan skrive en sidste hilsen, i Det Gule Palæ på Amalienborg. Kondolencerne vil blive overleveret til kongefamlien.

Prins Henrik har ønsket af blive kremeret. Han har bestemt, at halvdelen af asken skal spredes i dansk farvand, mens den anden halvdel skal sættes ned i en urne i den private have i Fredensborg Slotshave.

Prins Henrik blev tirsdag aften overflyttet fra Rigshospitalet, hvor han havde været indlagt siden den 28. januar, til de familiære rammer på Fredensborg Slot, hvor han havde ønsket at tilbringe sin sidste tid. Her sov han tirsdag aften kl. 23.18 stille ind - omgivet af sin hustru og sine to sønner.

Prins Henrik blev 83 år. Kongehuset ønsker ikke at uddybe dødsårsagen, men henviser til, at prins Henrik var en ældre mand.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her