Annonce
Indland

Undersøgelse: Nitrat i drikkevandet øger risikoen for kræft

En gruppe forskere har fulgt 2,7 millioner og sammenholdt indtag af nitrat via drikkevand med kræfthyppighed.

Selv ved koncentrationer af nitrat i drikkevand, som ligger langt under den gældende grænseværdi, er der forhøjet risiko for kræft i tyktarm og endetarm. Foto: Thomas Borberg

Selv ved koncentrationer af nitrat i drikkevand, som ligger langt under den gældende grænseværdi, er der forhøjet risiko for kræft i tyktarm og endetarm. Det skriver Information.

Konklusionen kommer fra en omfattende dansk undersøgelse, som offentliggøres tirsdag i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Cancer.

Forskerne har i alt fulgt 2,7 millioner danskere over 35 år i perioden 1978-2011. De har så sammenholdt deres nitratindtag via drikkevand med deres kræfthyppighed.

I undersøgelsen konkluderes det, at risikoen for tyktarms- og endetarmskræft på cirka fem procent øges med 15 procent. Det vil sige til 5,75 procent.

Prøve viser forsvindende lidt mikroplast i drikkevandet

Og altså kun for den gruppe i den undersøgte befolkning, der har været mest udsat for nitrat.

- Hvert år får cirka 5000 danskere tyk- eller endetarmskræft, som kan skyldes mange årsager.

- Vores studie viser, at nitrat i drikkevandet kan være en af dem, siger ph.d. Jörg Schullehner, Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, der er en af forskerne bag undersøgelsen, til Information.

Undersøgelsen er udført af forskere ved Aarhus Universitet i samarbejde med De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS, skriver Information.

Ifølge forskerne viser resultaterne, at den i Danmark og EU gældende grænseværdi for nitrat i drikkevand er for høj og bør skærpes.

Samtidig er der ifølge undersøgelsen grund til at granske nitratindholdet i drikkevandet fra de små, ikkealmene vandboringer, der forsyner mindre end ti husstande.

Derudover skal der fortsat være fokus på at beskytte grundvandet mod nitratnedsivning.

Nitrat i grundvandet og drikkevandet stammer primært fra landbrugets kvælstofgødskning af jorden.

Naturfredningsforeningen: Det kan du selv gøre for at undgå pesticider i dit drikkevand

Torben Sigsgaard, professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og medforfatter til undersøgelsen, understreger, at der ikke er grund til at stoppe med at drikke vand fra hanen. Men professoren påpeger:

- Vi skal passe på vores vand. Vi skal sørge for, at vi holder den høje kvalitet. Vi har en hel unik ressource i Danmark i forhold til andre lande.

- Vi er et af de eneste lande, som kan forsyne vores befolkning med grundvand, som har en meget høj kvalitet i forvejen. Vi vil gerne have, at vi beskytter det bedre, siger han til Ritzau.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Viden
Professor advarer: "Big Data" kan føre til forkerte behandlinger
Mere sundhedsdata har et kæmpe potentiale for behandlinger. Men udviklingen kan paradoksalt nok øge mængden af fejldiagnosticeringer, advarer statistiker. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her