Annonce
Indland

Fakta: Det kontantløse samfund rykker nærmere i Norden

Med en ny lov har Danmark taget et lille skridt mod at gøre kontanter overflødige. Sverige og Norge er foran.

Arkivfoto: Brian Bergmann/Scanpix 2018

Kontanter fylder mindre og mindre i de skandinaviske lande. Et reelt kontantfrit samfund vurderes at være langt væk, og som udgangspunkt skal alle bemandede butikker, restauranter og lignende salgssteder fortsat acceptere kontanter i Danmark.

Alligevel bliver der hele tiden taget små skridt hen mod at erstatte kontanter. Her kan du læse om den seneste udvikling:

* Siden 1. januar 2018 er det dog blevet lovligt at afvise kontanter i tidsrummet fra klokken 22 til klokken 06. I postnumre med særligt høj risiko for røveri kan butikker søge om at blive kontantfri allerede fra klokken 20.

* Kontanter står for omkring 20 procent af alle betalinger i Danmark. I 1995 var tallet tæt på 80 procent.

* I Sverige og Norge er kontantandelen endnu lavere, mens det i eurolandene i snit er på 79 procent.

* Herhjemme er Dankort er det hyppigste alternativ – det bruges mere end en milliard gange om året. Men også kreditkort og mobile løsninger som MobilePay vinder frem på bekostning af kontanterne.

* I Sverige har man fjernet kravet om, at butikker skal tage imod kontanter. Her foregår en endnu større del af betalingerne elektronisk.

* I Norge arbejder regeringen også aktivt på at gøre landet kontantfrit i de kommende årtier.

Kilde: Nationalbanken, Folketinget, Riksbanken.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her