Annonce
Indland

Overblik: Ny strategi for forskning og innovation

Regeringen opstiller to mål i ny strategi: Danmark skal have Nobelpriser, og forskning skal gavne samfundet.

Toppen af dansk forskning skal op på Nobelpris-niveau. Der har vi været før, og er det lejlighedsvis endnu.

Sådan sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han sammen med uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) tirsdag præsenterede regeringens nye strategi for forskning.

Her er et overblik over nogle af de centrale punkter i regeringens nye forskningsstrategi: Danmark klar til fremtiden.

Mål 1: Dansk forskning skal være af højeste internationale kvalitet.

  • Toppen af dansk forskning skal være på Nobelpris-niveau, hvilket skal resultere i flere Nobelpriser i de kommende år.
  • Regeringen vil arbejde for at etablere få særlige Nobelpris-centre. Nobelpris-centrene skal have "tilstrækkeligt ambitiøse økonomiske rammer og en lang tidshorisont til at kunne skabe forskningsresultater, der kan konkurrere med den absolut bedste internationale forskning".
  • Forskningskvaliteten skal desuden "løftes i hele den videnskabelige bredde". Det skal blandt andet ske via en ny model for fordeling af det såkaldte basistilskud. Hovedparten af tilskuddet skal fortsat være fast, mens en mindre del skal fordeles med større fokus på at fremme forskningskvalitet.

Mål 2: Forskning skal gøre mest mulig gavn i samfundet.

  • Forskning i teknologi skal styrkes. Det skal ske over de kommende år, hvor den generelle vækst i bnp automatisk vil betyde, at der er flere penge til forskning. Pengene skal ifølge regeringens plan især prioriteres til forskning i teknologi.
  • Virksomheder skal have bedre mulighed for at investere i forskning. Regeringen vil blandt andet øge det nuværende fradrag for forsknings- og udviklingsaktiviteter samt udvide forskerskatteordningen.

Kilde: Regeringens udspil "Danmark - klar til fremtiden".

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Danmarksbilleder: Farmor i sigte

Jyllands-Postens fotografer er vidner til både hverdagen og livets store begivenheder. Følg med her og se et nyt danmarksbillede alle hverdage.
Annonce
Annonce
Hjemme hos bohemerne på Frederiksberg: De bor på 68 eksklusive kvm sprængfyldt med kunst og vintage
I en nyligt restaureret palæejendom på Frederiksberg i København bor Tanja Grunwald og Henrik Voigt. De har indrettet sig med både klassisk design, vintagefund og kunst – og især kunst har en stor betydning for dem. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her