Uddannelser til jægersoldat og frømand skal slås sammen

For at spare penge og samtidig uddanne flere specialstyrker planlægger Forsvaret en helt ny uddannelsesstruktur for fremtidens jægersoldater og frømænd.

Artiklens øverste billede
Dykkere fra Frømandskorpset går i land. Siden oprettelsen i 1957 har de danske frømand holdt til i Kongsøre ved Isefjorden. Fotograf: Thomas H. Reimann/Forsvaret

Lige siden Jægerkorpset og Frømandskorpset blev oprettet for ca. 60 år siden har uddannelserne til de to danske specialkorps været adskilt og forankret i henholdsvis hæren og søværnet.

Men det er sandsynligvis snart slut, skriver forsvarsmediet Olfi.dk efter at have fået adgang til en ny plan fra Forsvarets Specialoperationskommando, SOKOM.

Her er man i fuld gang med at forberede en helt ny struktur for uddannelsen af landets absolutte elitesoldater. Det sker for at kunne imødekomme politikernes ønske om, at Danmark kan udsende flere soldater på specialoperationer, end det reelt er muligt i dag.

Konkret skal uddannelserne til fremtidens frømænd og jægersoldater gøres kortere og billigere for at få flere soldater hurtigere igennem. Det skal ske ved at slå optagelse og uddannelse af frømænd og jægersoldater sammen, skriver Olfi.dk på baggrund af et internt direktiv fra Forsvarets Specialoperationskommando.

Her står blandt andet:

»Nyordningen og den operative optimering af Specialoperationskommandoen nedlægger den kendte uddannelsesstruktur. Samtidig er der behov for at gøre uddannelsen billigere og frigøre midler til yderligere uddannelse og professionalisering af Specialoperationskommandoen. Endvidere skal der skabes forudsætninger for at øge output kvantitetsmæssigt. Uddannelsen skal tilsikre, at de nye jægersoldater og frømænd kan indgå direkte i den operative struktur til videreuddannelse efter principperne om on-the-job-training.«

Planen er, at de to uddannelser skal slås sammen i et fælles forløb fra foråret 2019. Ifølge direktivet skal cheferne for Jægerkorpset og Frømandskorpset om fire måneder fremlægge en samlet plan for den nye struktur.

Mere specifikt er ambitionen at kunne uddanne 12-20 nye specialoperationssoldater årligt. Ifølge direktivet skal planen desuden have indarbejdet en option, der gør det muligt at øge operatørstyrken med yderligere ca. 30 personer i alt over de næste to-tre år, skriver Olfi.

I dag varer frømandsuddannelsen 59 uger, mens uddannelsen til jægersoldater varer i alt 57 uger. Fremover skal der i højere grad gøres brug af "sidemandsoplæring" hvor erfarne soldater oplærer og træner de yngre også efter selve grunduddannelsen er overstået.

Siden oprettelsen i 1957 og 1961 har Frømandskorpset og Jægerkorpset været adskilt, men med oprettelsen af Specialoperationskommandoen i 2014 blev de to specialkorps samlet under en fælles paraply, mens uddannelserne dog fortsatte hver for sig.

På Christiansborg forhandles der i øjeblikket om det nye forsvarsforlig for de næste seks år. Efter besparelser på over 10 mia. kr. de seneste fem år, har regeringen nu lagt op til, at Forsvaret skal styrkes med 4,8 mia. kr. i 2023.

Hele historien om den nye eliteuddannelse kan læses her på olfi.dk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.