Indland

Politiet må indlægge stadig flere psykiatriske patienter med tvang

Politiet har i gennemsnit bistået 12,3 tvangsindlæggelser af psykisk syge personer dagligt i årets første ni måneder.

I de første tre kvartaler af 2017 er politiet rykket ud til 3.355 psykiatriske tvangsindlæggelser. Arkivfoto

Antallet af psykiatriske tvangsindlæggelser, som danske politifolk rykker ud til, stiger. Det viser nye tal, som Rigspolitiet har trukket for Jyllands-Posten.

I de første tre kvartaler af 2017 er politiet således rykket ud til 3.355 psykiatriske tvangsindlæggelser – det svarer til 12,3 indlæggelser om dagen. I hele 2016 havde politiet 4.273 sådanne sager svarende til 11,7 om dagen.

Og de mange tvangsindlæggelser kan mærkes i politiet. Bl.a. i Midt- og Vestjylland, hvor man pr. 1. november i år havde registreret 355 sådanne sager.

Politiet rykker ud

Tvangsindlæggelser i psykiatrien

  • 2009: 2.948
  • 2010: 3.182
  • 2011: 3.485
  • 2012: 3.456
  • 2013: 3.709
  • 2014: 3.841
  • 2015: 4.142
  • 2016: 4.273
  • 2017 (første tre kvartaler): 3.355
  • Kilde: Rigspolitiet

»Oplevelsen er den samme i alle kredse. Når vi taler med vores vagtcentral, siger de, at det fylder enormt meget. Det er også noget, der jævnligt popper op hos mig, som vi må have en snak med regionen om,« siger chefpolitiinspektør Claus Hilborg og tilføjer, at politiet og Region Midtjylland nu har nedsat en arbejdsgruppe, der har til formål at nedbringe brugen af tvang.

Der har været et stort fokus på pladsmangel i psykiatrien i de seneste år. I april kunne Jyllands-Posten beskrive, at antallet af psykiatriske patienter med fem eller flere akutte indlæggelser på et år er steget fra 824 i 2009 til 1.198 i 2015. Fra 2009 til 2016 steg antallet af tvangsindlæggelser, som politiet rykker ud til, fra 2.948 til 4.273.

Manglende plads

I Midt- og Vestjyllands Politi ser Claus Hilborg manglende plads som en del af forklaringen.

»Var der kapacitet nok i psykiatrien, er det først og fremmest der, man kan gøre en forskel,« siger han og fortæller, at politiet sommetider må have udadreagerende borgere i sin varetægt længe, mens lægerne vurderer, hvor patienten skal køres til.

»Skal vi have personen i vores varetægt i flere timer, mens lægerne diskuterer, er det ikke hensigtsmæssigt. Det er et problem.«

Torsten Bjørn Jacobsen, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab og overlæge på Psykiatrisk Center København, kalder udviklingen »bekymrende« og »stik imod de seneste års politiske ønsker«.

»Det at blive tvangsindlagt er i sig selv altid et overgreb for den enkelte. Jeg tror ikke på et samfund, hvor vi ikke har mulighed for tvang over for psykiatriske patienter, men der er ingen tvivl om, at det er for meget i øjeblikket. Og jeg kan godt genkende det forhold, at udbud og efterspørgsel ikke hænger sammen,« siger han.

Efterlysning: Hvor er de ekstra mia. til psykiatrien blevet af?

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Bent Hansen (S), formand for Region Midtjylland og Danske Regioner. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kalder udviklingen for voldsom og bekymrende:

»Vi ser desværre alt for mange genindlæggelser, som ofte sker med tvang, og det er der, vi skal sætte massivt ind,« siger ministeren.

I begyndelsen af november afsatte satspuljepartierne 25 mio. kr. fra 2018-2021 til såkaldte tværsektorielle teams med henblik på at nedbringe brugen af tvang i psykiatrien. Samtidig er et nyt tiltag, som afsætter 400 mio. kr. til oprettelse af 150 nye psykiatriske pladser, på vej gennem Folketinget.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her