Indland

Sundhedsministeren langer hårdt ud efter Region Hovedstaden for at svigte patienterne

»Det er slet ikke godt nok,« erkender Region Hovedstadens regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Jette Christensen fra Maribo på Lolland ventede længe, før lægerne fandt ud af, at hun havde kræft. Det blev fatalt. Foto: Jonas A.K. Christensen

Patienter skal ifølge loven undersøges og udredes for f.eks. gigt, diabetes og kol inden for højst 30 dage, men i Region Hovedstaden er der så store problemer med at overholde udredningsretten, at kun hver anden patient får tilbudt udredning inden for tidsfristen. Dermed er regionen landets absolutte bundskraber, mens Region Nordjylland overholder udredningsretten i 9 af 10 patientforløb, viser tal fra Danske Regioner.

Patienterne i hovedstadsområdet venter i gennemsnit nu 46 dage på at blive udredt, mens midtjyske patienter udredes to uger hurtigere og hurtigst i landet. Hovedstadens patienter oplever samtidig som de eneste i landet stigende ventetider på planlagte operationer.

Ventetid på udredning betyder, at patienterne risikerer at komme for sent i gang med deres behandling, og det kan føre til et længere forløb og for nogle et dårligere behandlingsresultat.
Annette Wandel, vicedirektør i Danske Patienter

»Det er helt uacceptable tal. Ventetid på udredning betyder, at patienterne risikerer at komme for sent i gang med deres behandling, og det kan føre til et længere forløb og for nogle et dårligere behandlingsresultat,« siger Annette Wandel, vicedirektør i Danske Patienter.

Også når det gælder ventetid på kræftbehandling, skiller Region Hovedstaden sig – sammen med Region Midtjylland – negativt ud, da de tegner sig for 85 af 99 indberettede overskridelser af de maksimale kræftventetider. Det er sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ikke tilfreds med – men for alvor bekymret er hun kun, når det gælder Region Hovedstaden.

»Det er uacceptabelt, at borgerne i Region Hovedstaden skal vente længere og ikke bliver udredt og behandlet til tiden, mens de fire andre regioner har et velfungerende sundhedsvæsen,« siger ministeren, der også kalder det uacceptabelt, at andelen af patienter, som blev behandlet inden for de anbefalede tidsfrister i kræftpakkeforløbene, landet over faldt fra 84 til 77 pct. fra 1. til 2. kvartal i år.

»Ventetiderne er bekymrende, og de store regionale forskelle utilfredsstillende. Det er, som om især Region Hovedstaden slet ikke kan løse opgaven og er inde i en ond spiral,« siger Kræftens Bekæmpelses direktør, Leif Vestergaard Pedersen.

»Det er slet ikke godt nok. Jeg er ikke tilfreds med, at vi på flere områder ikke lever op til udredningsretten eller forløbstiderne på alle kræftforløb,« siger hovedstadens regionsrådsformand, Sophie Hæstorp Andersen (S).

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Her kommer fremtidens urørte skove

Eksperter og naturfredningsfolk jubler over, at regeringen nu udpeger godt 13.500 hektar skov, der fremover vil få lov at stå urørt. Her skal insekter, svampe samt andet kryb og kravl have lov at regere uhindret.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere
Frivilligheden blev fejret: Rap fra Gellerup, frivilligsuppe og over 100 frivillige organisationer
De frivillige blev fejret i Ridehuset Aarhus, da frivillighovedstaden søndag eftermiddag åbnede officielt. Over 5.000 gæster deltog i arrangementet i løbet af dagen ifølge tal fra europæisk frivillighovedstad. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her