Indland

Politikere strammer tilsyn med frie skoler – mere kan være på vej

Efter en ny aftale om skærpet tilsyn med privat- og friskoler kræver flere partier nye stramninger. Især muslimske friskoler bekymrer.

Ledelsen på Nord-Vest Privatskole meddelte i september sine lærere, at den lukker. Foto: Anthon Unger

Et bredt politisk flertal er blevet enig om at skærpe kontrollen med de frie grundskoler. Formålet er at stoppe ikke mindst antidemokratiske kræfter på muslimske friskoler, og selv om aftalen indebærer en række stramninger, åbner aftalen også for, at undersøgelser af f.eks. udenlandske donationer og censorordninger kan føre til yderligere tiltag.

»Vi skal have undersøgt, om man kan forbyde donationer fra ikke-demokratiske lande og organisationer. Vi vil også gerne have, at det uanset støttens størrelse skal oplyses, hvis man modtager udenlandske donationer,« siger undervisningsordfører Annette Lind (S).

Også Dansk Folkeparti ønsker flere stramninger.

»Det her er kun andet skridt på en længere rejse. De muslimske miljøer forsøger med næb og kløer at omgå loven,« siger folkeskoleordfører Alex Ahrendtsen (DF).

Aftalen

Skærpet tilsyn

1. Ny godkendelsesprocedure for nyoprettede frie grundskoler.

2. Mulighed for afgørelse om, at skolen ikke længere kan være en fri grundskole, uden at skolen har været placeret under skærpet tilsyn.

3. Generel styrkelse af tilsynet med kravet om uafhængighed.

4. Styrkelse af tilsynet med skolers leje af bygninger.

5. Forbud mod anonyme donationer til frie grundskoler.

6. Undersøgelse af mulighed for udelukkelse af visse personer fra at virke på en fri grundskole i en tidsbegrænset periode.

7. Større gennemsigtighed med skolekredsen.

8. Indførsel af whistleblowerordning.

9. Flere uanmeldte tilsynsbesøg.

10. Undersøgelse af censorordningen og ordningen for tilsynsførende.

Kilde: Undervisningsministeriet

Den nye aftale har 10 punkter, hvor reglerne for tilsyn skærpes. F.eks. indføres der en godkendelsesordning, hvor skolerne skal redegøre for, hvordan de vil overholde friskolelovens krav om frihed og folkestyre. Skoler kan fratages deres tilskud uden først at have været under skærpet tilsyn. Anonyme donationer over 20.000 kr. forbydes.

Skærpelsen kommer, efter at der på den muslimske friskole Nord-Vest Privatskole i København blev fundet arabisksproget undervisningsmateriale om jihad. Forholdene blev især afdækket i Berlingske. Skolen er siden blevet frataget sin støtte og er lukket. Andre muslimske friskoler er under skærpet tilsyn.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) glæder sig over aftalen, som hun understreger gælder for alle frie grundskoler.

»Vi vil ramme alle skoler, der ikke kan levere skoler på et demokratisk grundlag. Man skal f.eks. acceptere, at de verdslige love står over de religiøse love. Man skal acceptere frihedsrettigheder, trosfrihed, ytringsfrihed og ligestilling,« siger Merete Riisager.

Hun vil ikke tage stilling til yderligere stramninger, før den planlagte rapport om udenlandske donationer til f.eks. muslimske trossamfund foreligger.

Tilsyn skærpet før

I 2016 blev skærpet kontrol også vedtaget, så der kunne gennemføres flere uanmeldte besøg. I den nye aftale afsættes der 5 mio. kr. til de nye opgaver, herunder 2 mio kr. til flere tilsynsbesøg. Venstre mener, at den nye aftale er tilstrækkelig.

»Denne aftale får stoppet, at nye friskoler kan starte, dagen efter at de er blevet lukket. Og så har vi givet nogle ekstra værktøjer til tilsynsmyndighederne,« siger undervisningsordfører Anni Mathiesen (V).

Peter Bendix Pedersen, formand for Dansk Friskoleforening, er på flere områder bekymret over aftalen, som han mener gør det sværere at oprette en ny skole. Det gælder kontrollen af holdningerne hos personerne bag skolen. At en skole kan lukkes uden at have været under skærpet tilsyn. Og at en såkaldt whistleblowerordning kan føre til en form for stikkerkultur.

»Mere bureaukrati har ingen ny skole brug for. I bestræbelserne på at bevare friheden og demokratiet indskrænker man det,« mener Peter Bendix Pedersen.

Tilsyn vil fjerne statsstøtte fra tosproget friskole

Karsten Suhr, formand for Danmarks Privatskoleforening, er ikke helt så bekymret over det skærpede tilsyn.

»Der er stadig frihed til at oprette frie skoler. Men man skal selvfølgelig være opmærksom på, hvordan tilsynet kommer til at foregå i praksis,« siger han.

Ligebehandlingschef hos Institut for Menneskerettigheder Maria Vendtegodt Liisberg ser i aftalen ikke tegn på, at menneskerettigheder overtrædes:

»Nu må vi se nærmere på det, når der kommer et lovforslag, men umiddelbart er det fornuftigt at stille krav om, at de mennesker, der skal oprette friskoler, og som har en så vigtig opgave som at undervise børn i Danmark, er fornuftige mennesker.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her