Indland

Rekordmange er smittet med legionella

232 personer er indtil videre blevet smittet med sygdommen i 2017 - sammenlignet med 166 i hele 2016.

Legionella smitter ved, at man indånder forstøvet vand, der er forurenet med bakterien. Man kan derfor blive smittet i brusebadet, hvis bakterien er tilstede. Arkivfoto: Per Folkver

Antallet af personer, der er smittet med legionella, har slået rekord i 2017.

Hele 232 personer er blevet smittet med sygdommen i 2017, hvilket er højere end nogle af de tidligere år, man har registreret sygdommen - på trods af, at året endnu ikke er slut endnu.

Til sammenligning blev 166 smittet i år 2016, 98 personer smittet i år 2010 og 75 i år 2000.

Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Legionella eller legionærsygdom er en farlig type lungebetændelse, der skyldes legionella-bakterien, som ofte forekommer i vandmiiljøer. Legionella smitter ved, at man indånder forstøvet vand, der er forurenet med bakterien.

Flere danskere bliver ramt af livsfarlig sygdom på grund af brusebade og vandhaner

I Danmark sker smitten ofte i brusebadet.

Men de danske sundhedsmyndigheder ved ikke med sikkerhed, hvad der er grunden til, at der i 2017 har været en så kraftig stigning i antallet af legionella-tilfælde.

»Der er ingen umiddelbar forklaring på det stigende antal danskere med legionærsygdom, som er smittet i Danmark,« oplyser Statens Serum Institut i et nyhedsbrev om de mange nye sygdomstilfælde.

Ca. 30 pct. af de danske tilfælde er blevet smittet på udlandsrejser. Men det er altså primært tilfældene inden for landets grænser, der er skyld i den store stigning, fremgår det i nyhedsbrevet.

Bakterier forhindrer ældre i at tage brusebad

Seniorforsker hos Statens Serum Institut Søren Uldum fortalte i juni i år til Berlingske, at det er et faktum, at der er legionella-bakterier i rigtig mange af vores varmtvandssystemer herhjemme. »Ja, det er næsten undtagelsen, at de ikke er der,« sagde han til mediet.

Det kan derfor være en del af forklaringen på, at mange danskere er smittet af sygdommen.

Men der er ting, man kan gøre for at komme bakterien til livs.

»Bakterien formerer sig i lunkent vand, men ikke i koldt vand (lavere end 20 ºC) og dør ved temperaturer over 50 ºC,« skriver Statens Serum Institut i nyhedsbrevet.

Ubehagelig bakterie elsker aarhusiansk badevand

Derfor anbefaler instituttet, at man regelmæssigt skyller sin bruser igennem med varmt vand over 50 grader. Desuden bør man også udskifte slange og brusehoved regelmæssigt.

»Risikoen for vækst er specielt høj i stillestående vand, der ikke overholder disse temperaturkrav. Det kan forekomme i blinde rørender eller ved tapsteder, der sjældent bruges,« lyder det yderligere i nyhedsbrevet.

Derfor bør man også tjekke, at ens vandinstallationer er konstrueret korrekt, så der ikke er blinde rørender. Man skal desuden sikre, at alle tapsteder bruges regelmæssigt og skylles igennem med koldt eller varmt vand.

Ubrugt bruser er en bakteriebombe

I Danmark har vi en af Europas højeste forekomster af sygdommen.

Sygdommen rammer specielt ældre og svækkede personer, og der forekommer ikke (eller kun meget sjældent) smitte fra person til person, fremgår det på Statens Serum Instituts hjemmeside.

Sygdommen skal tages alvorligt, da det er en sygdom med høj dødelighed, som ligger på 10-15 pct.

Symptomerne på sygdommen er typisk høj feber, hovedpine og muskelsmerter som ved en almindelig influenza. I nogle tilfælde ses der opkastning og/eller diarré tidligt i sygdomsforløbet, hvorefter sygdommen udvikler sig videre til lungebetændelse. Langt de fleste patienter, der diagnosticeres, bliver indlagt på sygehuset.

Og det er vigtigt med tidlig behandling.

For på Statens Serum Instituts hjemmesides fremgår det yderligere, at korrekt og tidlig behandling kan være med til at undgå, at infektionen udvikler sig til at være livstruende.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her