Annonce
Indland

Undersøgelse: Ældre danskere forstår ikke udenlandske læger

Mange ældre borgere oplever sprogproblemer, når de bliver behandlet af udenlandske læger på et dansk hospital.

Mange ældre patienter og pårørende til patienter har det seneste år været i kontakt med en udenlandsk læge eller andet sundhedsfagligt personale på et dansk hospital.

De har følt, at sundhedspersonen ikke forstod dem, eller at de ikke selv forstod ham eller hende. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Faktisk har 39 procent af de adspurgte i en undersøgelse været i kontakt med udenlandsk sundhedspersonale i Danmark det seneste år.

YouGov har lavet undersøgelsen for avisen. 1011 repræsentativt udvalgte danskere har deltaget.

Blandt den ældste gruppe på 60-74 år er der tale om, at 48 procent har været i kontakt med udenlandsk sundhedspersonale.

Ud af de 48 procent ældre har 50 procent haft problemer med at forstå sundhedspersonen. Det skyldes i alle tilfælde sprogproblemer.

32 procent af gruppen på 18-29 år har haft problemer med sprog i mødet med en udenlandsk sundhedsperson.

Tallene viser et problem. Det siger Morten Freil, der er direktør i Danske Patienter.

- Det er et meget stort tal. Det er selvfølgelig alvorligt, for kommunikation og inddragelse af patienter og pårørende er en kerneydelse i forhold til behandling, siger han til Kristeligt Dagblad.

Han siger, at kommunikation er en forudsætning for, at man forstår de symptomer, patienten kommer med.

Det er ifølge ham en særlig "uheldig konstellation", at de ældste patienter har de største problemer med sproget. Freil peger på, at det er dem, der bruger sygehusvæsenet mest.

- En mulig forklaring, på at de ældste patienter har flest sprogproblemer, er, at mange udenlandske læger er rekrutteret fra EU-lande. Et kæmpe problem i sundhedsvæsenet er, at man ikke kan stille samme sprogkrav til en læge fra et EU-land som til en læge uden for EU på grund af krav om arbejdskraftens frie bevægelighed, siger Morten Freil.

Tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at 1791 læger med en uddannelse fra udlandet var ansat ved danske offentlige sygehuse i 2015. 941 var fra EU og EØS-lande.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her