Indland

Stor vikingesølvskat fundet på Bornholm: »Jeg var helt euforisk og rystede af glæde«

En amatørarkæolog har fundet 98 stykker sølv, smykker, mønter og halsringe på en mark ved Østerlars.

Det var på et detektortræf for amatører, at Terese Frydensberg Refsgaard fandt skatten. Privatfoto: Terese Frydensberg Refsgaard

»Det var en vanvittig dag. En af de største i min detektorkarriere nogensinde. Det kan ikke beskrives.«

Sådan fortæller amatørarkæolog Terese Frydensberg Refsgaard til Jyllands-Posten om den sølvskat, hun fandt på et detektortræf på Bornholm i efterårsferien.

Det var på et detektortræf for amatører, at Terese Frydensberg Refsgaard fandt skatten. Privatfoto: Terese Frydensberg Refsgaard

Amatørtræffet, som varede fra den 16.-19. oktober, resulterede for Terese Frydensberg Refsgaard i fundet af hele 98 sølvgenstande, der stammer fra Vikingetiden.

Terese Frydensberg Refsgaard, der bor i Aarhus, troede først slet ikke, at hun ville finde noget på detektortræffet. Men efter have gået rundt på en mark ved Østerlars i flere timer uden held den første dag, hørte hun pludselig et bip fra sin metaldetektor.

Det bip viste sig stamme fra sølvskatten, som bestod af både halsringe, armbånd, sølvperler og mønter. Det tog fem timer at samle hele skatten sammen.

»Jeg var helt euforisk og rystede af glæde,« lyder det fra Terese Frydensberg Refsgaard, som har været amatørarkæolog i tre år, men som hele sit liv har interesseret sig for Danmarks historie.

Hun fandt selv deponeringsstedet – som er det sted, skatten var blevet efterladt – og tilkaldte herefter Bornholms Museum.

Det er næppe den sidste sølvskat, vi har set herovre
Anders Pihl, Arkæolog, Bornholms Museum

Bornholms Museum har derfor i dag tirsdag foretaget endnu en udgravning på selv samme mark ved Østerlars.

Og med god grund.

For der blev fundet yderligere 40 stykker sølv fra skatten i udgravningen tirsdag, fortæller Anders Pihl, som er arkæolog ved Bornholms Museum.

»Det er fortrinsvis mønter og så lidt brudsølv – det vil sige dele af smykker. Og så er der et par små vedhæng, som har siddet på en snor,« siger arkæologen om dagens fund.

Fortiden hitter: Amatørarkæologer har fundet rekordmange historiske skatte i 2016

Hele skatten er fra Vikingetiden, men man mangler på museet stadig at fastslå præcis hvornår, skatten er fra. Men Anders Pihl vurderer, at den formentligt stammer fra omkring år 1000 - måske lidt senere.

Selvom det umiddelbart virker som et stort fund, så er det faktisk ikke så sjældent, at man finder vikingesølvskatte på Bornholm, fortæller Anders Pihl.

Er det her et stort fund?

»Det er det jo på sin vis. Men man kunne være lidt fræk og sige, at hvis man fandt det samme i Jylland, ville det være noget helt særligt - men vi er i den særlige situation herovre på Bornholm, at vi har 115 af denne her slags skattefund i forvejen,« lyder det fra arkæologen. »Det er noget, der gør Bornholm lidt i særklasse.«

Bornholm er nemlig det sted i norden, hvor man har fundet næstflest vikingesølvskatte - kun overgået af Gotland, fortæller han. Det skyldes primært, at Bornholm i Vikingetiden har haft en handelsmæssig god placering.

»Enten har vi (vikingerne, red.) handlet her på Bornholm, eller også har vi været gode til at gå ud og røve os til det,« fortæller han.

Så måske kan man endda finde endnu mere?

»Det er næppe den sidste sølvskat, vi har set herovre,« lyder det fra arkæologen.

Amatørarkæolog fandt »unik skat« fra vikingetiden

Hele skatten bliver nu af Bornholms Museum sendt til Nationalmusset for at fastslå Danefæ-vurderingen. En Danefæ-vurdering er den endelige vurdering af et funds status og faglige værdi, som altid bliver foretaget af Nationalmuseet.

Og det glæder Terese Frydensberg Refsgaard.

»Jeg er utrolig glad for, at hele skatten nu er sikret. Det er et historisk fedt fund - ikke kun for mig, men også for danmarkshistorien,« lyder det fra Terese Frydensberg Refsgaard.

Hun vil blive belønnet med en findeløn, når Nationalmuseet har vurderet skattens værdi.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Regeringen har gode flytteplaner, men...

Skal der rettes en saglig kritik mod regeringens planer, er det, at de er for uambitiøse.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Vestbredden i Luxor: Rejse mod det evige liv
Den egyptiske by Luxor ligger i et område, der emmer af ældgammel kultur og mytologi. Grave og templer opført til ære for konger, dronninger og embedsmænd kan kombineres med en tur på kamelryg langs Nilen. 
Se flere
Trådløs højttaler: Det skal du overveje
Nu til dags kan du vælge mellem en trådløs højttaler med wi-fi- eller bluetooth-forbindelse. Hvis du ikke kan få begge dele, er her tipsene til at vælge. 
Se flere
Vestbredden i Luxor: Rejse mod det evige liv
Den egyptiske by Luxor ligger i et område, der emmer af ældgammel kultur og mytologi. Grave og templer opført til ære for konger, dronninger og embedsmænd kan kombineres med en tur på kamelryg langs Nilen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her