Stor vikingesølvskat fundet på Bornholm: »Jeg var helt euforisk og rystede af glæde«

En amatørarkæolog har fundet 98 stykker sølv, smykker, mønter og halsringe på en mark ved Østerlars.

Artiklens øverste billede
Det var på et detektortræf for amatører, at Terese Frydensberg Refsgaard fandt skatten. Privatfoto: Terese Frydensberg Refsgaard

»Det var en vanvittig dag. En af de største i min detektorkarriere nogensinde. Det kan ikke beskrives.«

Sådan fortæller amatørarkæolog Terese Frydensberg Refsgaard til Jyllands-Posten om den sølvskat, hun fandt på et detektortræf på Bornholm i efterårsferien.

Det var på et detektortræf for amatører, at Terese Frydensberg Refsgaard fandt skatten. Privatfoto: Terese Frydensberg Refsgaard

Amatørtræffet, som varede fra den 16.-19. oktober, resulterede for Terese Frydensberg Refsgaard i fundet af hele 98 sølvgenstande, der stammer fra Vikingetiden.

Terese Frydensberg Refsgaard, der bor i Aarhus, troede først slet ikke, at hun ville finde noget på detektortræffet. Men efter have gået rundt på en mark ved Østerlars i flere timer uden held den første dag, hørte hun pludselig et bip fra sin metaldetektor.

Det bip viste sig stamme fra sølvskatten, som bestod af både halsringe, armbånd, sølvperler og mønter. Det tog fem timer at samle hele skatten sammen.

»Jeg var helt euforisk og rystede af glæde,« lyder det fra Terese Frydensberg Refsgaard, som har været amatørarkæolog i tre år, men som hele sit liv har interesseret sig for Danmarks historie.

Hun fandt selv deponeringsstedet – som er det sted, skatten var blevet efterladt – og tilkaldte herefter Bornholms Museum.

Det er næppe den sidste sølvskat, vi har set herovre

Anders Pihl, Arkæolog, Bornholms Museum

Bornholms Museum har derfor i dag tirsdag foretaget endnu en udgravning på selv samme mark ved Østerlars.

Og med god grund.

For der blev fundet yderligere 40 stykker sølv fra skatten i udgravningen tirsdag, fortæller Anders Pihl, som er arkæolog ved Bornholms Museum.

»Det er fortrinsvis mønter og så lidt brudsølv – det vil sige dele af smykker. Og så er der et par små vedhæng, som har siddet på en snor,« siger arkæologen om dagens fund.

Hele skatten er fra Vikingetiden, men man mangler på museet stadig at fastslå præcis hvornår, skatten er fra. Men Anders Pihl vurderer, at den formentligt stammer fra omkring år 1000 - måske lidt senere.

Selvom det umiddelbart virker som et stort fund, så er det faktisk ikke så sjældent, at man finder vikingesølvskatte på Bornholm, fortæller Anders Pihl.

Er det her et stort fund?

»Det er det jo på sin vis. Men man kunne være lidt fræk og sige, at hvis man fandt det samme i Jylland, ville det være noget helt særligt - men vi er i den særlige situation herovre på Bornholm, at vi har 115 af denne her slags skattefund i forvejen,« lyder det fra arkæologen. »Det er noget, der gør Bornholm lidt i særklasse.«

Bornholm er nemlig det sted i norden, hvor man har fundet næstflest vikingesølvskatte - kun overgået af Gotland, fortæller han. Det skyldes primært, at Bornholm i Vikingetiden har haft en handelsmæssig god placering.

»Enten har vi (vikingerne, red.) handlet her på Bornholm, eller også har vi været gode til at gå ud og røve os til det,« fortæller han.

Så måske kan man endda finde endnu mere?

»Det er næppe den sidste sølvskat, vi har set herovre,« lyder det fra arkæologen.

Hele skatten bliver nu af Bornholms Museum sendt til Nationalmusset for at fastslå Danefæ-vurderingen. En Danefæ-vurdering er den endelige vurdering af et funds status og faglige værdi, som altid bliver foretaget af Nationalmuseet.

Og det glæder Terese Frydensberg Refsgaard.

»Jeg er utrolig glad for, at hele skatten nu er sikret. Det er et historisk fedt fund - ikke kun for mig, men også for danmarkshistorien,« lyder det fra Terese Frydensberg Refsgaard.

Hun vil blive belønnet med en findeløn, når Nationalmuseet har vurderet skattens værdi.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.