Indland

Politikere har ikke leveret på valgløfter

Færre end hver tredje dansker har tillid til, at deres byrådspolitikere lever op til de valgløfter, som de giver i disse uger.

Valgplakater i Helsingør. Ved valget i 2013 gik Benedikte Kiær (K) bl.a. til valg på at fjerne de centralt fastlagte, såkaldte lukkedage i daginstitutionerne. Lukkedagene er der stadig, men denne gang er opgøret med lukkedagene ikke med i den konservative borgmesters valgprogram. Foto: Polfoto/Jens Dresling

Borgmesteren i Struer, Mads Jakobsen (V), lovede en ny skole til sine borgere, da der senest var valgkamp. Men skolen er aldrig blevet til noget.

I Lejre var det en svømmehal, som skulle trække stemmer til den socialdemokratiske borgmesterkandidat, Carsten Rasmussen. Men svømmehallen er taget af bordet, og kommunens skoleelever er fortsat henvist til tørsvømning i en gymnastiksal, når de skal lære at svømme.

I Aarhus gav Socialdemokratiet det valgløfte, at alle byens borgere skulle have gratis internet. Men aarhusianerne betaler fortsat selv.

Og i Helsingør stillede borgmester Benedikte Kiær (K) vælgerne i udsigt, at de kommunale lukkedage med hende ved roret ville blive afskaffet – men der er stadig otte lukkedage, en halv dag mindre end før 2013-valget.

En række af de valgløfter, som blev givet af borgmesterpartierne ved det seneste kommunalvalg, er ikke blevet indfriet. Og det kan få konsekvenser, vurderer Ulrik Kjær, forsker i kommunalpolitik og professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

»Når man afgiver meget specifikke valgløfter og ikke holder dem, kan borgerne miste tilliden til det, der bliver sagt fra politisk hold,« siger han.

Blandt danskerne er der da heller ikke den store tiltro til, at de løfter, som bliver udstukket i den igangværende valgkamp, vil blive realiseret efter valget.

På spørgsmålet »har du tillid til, at dine byrådspolitikere lever op til deres valgløfter,« svarer 29,4 pct. »ja«, mens 46,4 pct. svarer »nej«. Det viser en meningsmåling foretaget af Wilke for Jyllands-Posten.

Rune Stubager, valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, siger:

»Flere målinger har vist, at danskernes tillid til Christiansborg-politikerne er historisk lav. Målingen kunne tyde på, at den manglende tillid har bredt sig til de kommunale politikere.«

I Struer har en borgergruppe beskyldt Venstre for løftebrud i skolesagen. Borgmester Mads Jakobsen siger, at han fremover vil være forsigtig med at komme med meget præcise løfter om store ting som en skole.

»Det afhænger jo af, at man har nogle gode nok analyser, når man melder sådanne ting ud. Det havde jeg ikke,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her