Satire: CERN vil løse gåden om Rejsekorts prissystem

Ved hjælp af Large Hadron Collider vil forskere fra CERN undersøge partikler fra Rejsekorts prisstruktur i håb om at afsløre hemmeligheden om systemets manglende sammenhængskraft.

Artiklens øverste billede
Foto: Maximilien Brice/CERN

Hvordan opstod universet? Hvorfor er der mere stof end antistof? Hvordan hænger Rejsekorts prissystem sammen? Det er nogle af de mysterier, forskere fra CERN i disse år forsøger at løse.

Fysiker Chloé Asfour har de seneste år arbejdet på ATLAS-eksperimentet (et projekt, der går ud på at få partikler til at ramme hinanden med så stor kraft, at de afslører vigtige ting om universet, red.) og fik under en rejse i Danmark sidste år den tanke, at den teknologi, som hun anvendte i ATLAS-eksperimentet, kunne bruges til at afdække logikken i Rejsekorts prissystem.

»På et tidspunkt måtte jeg ringe til kundeservice for at få svar på et spørgsmål. Medarbejderen sagde, at hun kun vidste, hvordan det forholdt sig i Hovedstadsområdet, og at andre forhold kunne være gældende i mit område. Hun sagde også, at prisen afhang af, hvad klokken var, og hvilken type rejsekort jeg havde. Det fik mig til at tænke på protoner, der også opfører sig forskelligt, alt efter hvor de befinder sig, og hvad de interagerer med,« fortæller hun.

Ingen sammenhængskraft

Hjemme i CERN’s laboratorier gik Chloé Asfour i gang med at undersøge Rejsekorts taksttabeller og fandt til sin store overraskelse ud af, at systemet fuldstændig manglede sammenhængskraft.

»Så gik jeg i gang med at nedbryde tabellerne, så jeg kunne studere dem på partikelniveau. På den måde opdagede jeg, at nogle af systemets partikler opfører sig på en måde, som hverken jeg eller mine kolleger genkender fra andre steder i universet,« forklarer hun og tilføjer, at næste skridt bliver at undersøge partiklerne i partikelacceleratoren Large Hadron Collider.

Svar om 500 år

De første partikler forventes at blive sendt i omløb i acceleratoren allerede i næste uge. Herefter skal dataene analyseres.

»Der er tale om et mysterium, og måske kender vi først svaret om 500 år,« erkender Chloé Asfour, der dog mener, at eksperimentet giver mening trods usikkerheden:

»Det er aldrig forgæves. Måske løser vi ikke rejsekortmysteriet, men det kan være, at eksperimentet giver os indsigter, der øger forståelsen af, hvordan universet opførte sig lige efter Big Bang.«

Artiklen blev oprindeligt bragt den 13/8 2015.

Forfatterkommentar af Zenia Larsen:

Det er den skinbarlige sandhed, at jeg sidste sommer talte med en medarbejder hos Rejsekorts kundeservice, som desværre ikke kunne oplyse mig om forhold, der gælder for Aarhusområdet. »Jeg ved kun, hvordan det er her i hovedstaden,« sagde hun og beklagede, at hun heller ikke kunne efterkomme min anmodning om at få én i røret, der kunne svare.

Rejsekortet er måske en god idé i teorien. Men i praksis er det meget lettere at have med raketvidenskab at gøre. Hurra for min nye elcykel, som har frigjort mig fra den offentlige transport.

RokokoPosten er en parodi på den aktuelle nyhedsstrøm. Alle RokokoPostens nyheder er således fiktive, selv om de er stærkt inspirerede af virkeligheden.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.