Satire: Ung mand fremsætter absurd påstand om, at himlens lysprikker kun ser små ud, fordi de er meget langt væk (fra arkivet, år 11.351 f.v.t.)

En mand risikerer dødsstraf efter at have nægtet at trække et højst aparte udsagn om lysprikkerne på himlen tilbage. “Farlig overtro,” mener stammens talsperson.

Artiklens øverste billede
Foto: Aslysun/Bigstock

En fredelig aften endte voldeligt for en gruppe mænd fra en stamme i det sydvestlige Jylland, der holdt hvil ved lejrbålet under en jagt langt fra bopladsen. Det skete, da en ung mand sagde ting, der var så absurde, at de andre først troede, han talte i vildelse.

»Vi sad som sædvanligt og gryntede stilfærdigt, mens vi betragtede lysprikkerne. Men så sagde den her knøs ud af det blå, at måske var lysprikkerne i virkeligheden kæmpestore, men så bare små ud, fordi de var så langt væk,« siger stammens talsperson og fortsætter:

»Først hulkede vi af grin, men så gik det op for os, at det var hans alvor. Så pryglede vi ham for at få overtroen ud af hans krop.«

Lille hjort værd at jage

Ifølge talspersonen forsøgte den unge mand at forsvare sig med, at ting ser mindre ud, når de er langt væk. Men det, mener talspersonen, er at blande overtro og videnskab:

»Han misbruger vores livsnødvendige viden og blander den sammen med overtro. Det er rigtigt, at en meget lille hjort godt kan være værd at jage, eller at en mand, der ikke er medlem af stammen, godt kan være en trussel, selv om han ser meget lille ud. Men det er jo håndgribelige ting, som vi kan bevise – for vi har jo set masser af gange, at ting bliver større og større, jo tættere vi kommer på dem.«

Umuligt at bevise

Stammens talsperson nægter at forholde sig til, om det kunne være rigtigt, at lysprikkerne i virkeligheden er meget store.

»Lysprikkerne er ikke håndgribelige. Vi kan ikke tage og føle på dem. Ergo er det nonsens overhovedet at tale om, at de er det ene eller andet. Når noget er umuligt at bevise, er det gift for sindet at beskæftige sig med,« siger han og slutter:

»Vi har nået et højdepunkt i menneskets udvikling, og det kan vi takke videnskaben for. Vi skal ikke sætte alt det på spil ved at dyrke overtro og letkøbte forklaringer. Tænk, hvis jeg pludselig begyndte at påstå, at det er varmt, når solen skinner, fordi solen er lavet af ild. Den slags kan virkelig ende galt!«

RokokoPosten er en parodi på den aktuelle nyhedsstrøm. Alle RokokoPostens nyheder er således fiktive, selv om de er stærkt inspirerede af virkeligheden.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.