Satire: Seniorer kræver afstemning om folkepension, hvor kun danskere over 50 må stemme

Danske seniorer kræver, at folkepensionens størrelse sættes til folkeafstemning. Men kun danskere over 50 år bør deltage, da unge mennesker ikke kan sætte sig ind i problematikker, der for dem ligger langt ude i fremtiden.

Artiklens øverste billede
I forbindelse med afstemningen om Storbritanniens udtræden af EU stemte et stort flertal af de ældre for at træde ud af unionen, mens en overvægt af yngre generationer ønskede at blive i EU. Det har fået flere britiske meningsdannere til at mene, at den ældre del af befolkningen burde have været udelukket fra at stemme, eller at de unges stemmer burde vægtes højere, da det primært er dem, der kommer til at mærke konsekvenserne. Foto: leaf/Bigstock

I forbindelse med afstemningen om Storbritanniens udtræden af EU stemte et stort flertal af de ældre for at træde ud af unionen, mens en overvægt af yngre generationer ønskede at blive i EU. Det har fået flere britiske meningsdannere til at mene, at den ældre del af befolkningen burde have været udelukket fra at stemme, eller at de unges stemmer burde vægtes højere, da det primært er dem, der kommer til at mærke konsekvenserne.

Nærhedsprincip om alder

Den britiske debat er ikke gået ubemærket hen i Danmark, hvor flere nu mener, at folkepensionens størrelse skal afgøres ved en afstemning for dem, der skal modtage den inden for en overskuelig tidshorisont.

»Det giver ingen mening, at en tilfældig 19-årig skal være med til at bestemme, hvor meget jeg skal have at gøre med i mit otium,« siger den 54-årige Erik Svendsen, der er formand for De Ældres Værn – en forening, der arbejder for, at der på Lise Nørgaards fødselsdag i 2017 afholdes en folkeafstemning om folkepensionens størrelse.

Han bifalder briternes tanke om, at de unge i England er dem, som skal leve længst tid med ikke at være medlem af EU og derfor burde have haft mere at skulle have sagt end de ældre. Derfor mener han, at man bør indføre et lignende aldersmæssigt nærhedsprincip i den forhåbentligt kommende folkeafstemning om pension.

Unge ønsker kun calypso

»Hvis man tænker over det, er det bare ikke rimeligt, at folk, som er årtier fra folkepensionen, skal have indflydelse på den. I modsætning til os ældre, har unge jo dårligt nok nået at indbetale skat til fællesskabet. Desuden er der næppe tvivl om, at de yngre på narcissistisk vis langt hellere ser pengene brugt på uddannelse eller en kommunal calypso-scene på Distortion, hvis de får mulighed for at bestemme,« forklarer han.

Konkret foreslår De Ældres Værn en afstemning, hvor alle danske borgere på 50 år og derover kan vælge mellem to simple muligheder: “Lud og koldt vand” eller “Mindst 500.000 kroner årligt”.

RokokoPosten er en parodi på den aktuelle nyhedsstrøm. Alle RokokoPostens nyheder er således fiktive, selv om de er stærkt inspirerede af virkeligheden.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.