Politisk smørepålæg

Er Nutella højre- eller venstreorienteret? Det diskuteres i Italien, Nutellaens hjemland.

Kan man antages at være venstreorienteret, hvis man tager sig et stykke franskbrød med Nutella?

Ja, mener nogle folk i Italien, hvor der er opstået en diskussion om smørepålæggets indre signaler.

For efter at den venstreorienterede filmskaber Nanni Moretti i 1984 lavede en film, hvor en skuespiller druknede sin seksuelt baserede angst ved at spise Nutella direkte fra glasset, har folk med meninger til venstre for midten virkelig taget smørepålægget til sig.

Så let går det nu ikke, mener de højreorienterede, der gør krav på Nutella, fordi den nuværende premierminister Silvio Berlusconi højreorienterede Forza-parti i midten af 90'erne holdt Nutella-fester.

Så man kan altså lige så vel antages at være højreorienteret, hvis man er Nutella-fan.

Italiens førende ekspert i Nutella, forfatteren Gigi Padovani, mener derimod, at det kan være både og. Han vil nærmest kalde Nutella for to-partisk.

»Nutella spises af både proletarer og prinsesser,« siger han til International Herald Tribune. »Det er en social udligner, ligesom pasta.«

Nutella-foredrag

Gigi Padovani har skrevet en bog om Nutella, "Nutella, en italiensk myte", og den rejser han rundt i Europa og holder foredrag om, anerkendt nutellologist som han er. Han anser Nutella for at være et kulturelt, socialt, kunstnerisk og gastronomisk fænomen.

Nutella har netop rundet de 40 år, og det skal naturligvis fejres blandt de mange fans. Dem er der mange af.

Allerflest i Luxembourg, hvor koncernen bag Nutella, Ferrero, holder til. Her spiser en familie på fire i gennemsnit mere end et kilo Nutella om året. Herefter kommer Frankrig og Italien med hver 800 gram pr. familie.

Nutella opfattes af de fleste som et globalt mærke og har så folkeligt et fundament, at det aldrig er blevet kritiseret af nogen form for aktivister, selv om det er vel fedende og slet ikke særligt sundt. Hvor alle andre produkter har måttet skabe en let-udgave, har Nutella holdt sig fri, og ifølge Ferrero er der heller ikke planer om en Nutella Light.

I virkeligheden blev Nutella opfundet i Piemonte-regionen i Italien. Det var Pietro Ferrero, som lavede blandingen af hasselnødder og kakao og til overflod gjorde den smørbar. I februar 1946 solgte han over 300 kilo af den, og siden er det gået fremad. I dag sælges Nutella i mere end 100 lande og bibringer Ferrero en omsætning på godt fem mia. kr. om året.

Nutella er det mest populære smørepålæg i Europa, og bruges forskelligt fra land til land. I Tyskland er det typisk morgenmad, mens man i Frankrig og Italien bruger det som efterskolemad. På verdensplan sælges der mere Nutella end peanut butter (jordnøddesmør), skriver Nutella på sin hjemmeside. For sådan en er der selvfølgelig, og hvis man på Google skriver "Nutella" som søgeord, kommer der 539.000 hits.

Det er i øvrigt ikke kun Nutella, der får en politisk vurdering. Et brusebad er til venstre, et karbad til højre. Og et par jeans er til venstre, mens en jakke er til højre.

tina.bryld@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Del artiklen