Museum for et mysterium
Der findes mange museer for berømte mænd og kvinder, men yderst få for fiktive personer. En af undtagelserne er museet for den engelske mesterdetektiv, Sherlock Holmes.
Allerede her vil en del af Sherlock Holmes fans protestere: Den berømte detektiv med den blændende iagttagelsesevne og de uovertrufne analytiske evner er aldeles ikke fiktiv. Han boede i 221B Baker Street i London mellem 1881 og 1904. Enhver der tvivler, kan blot opsøge adressen, hvor hans og dr. Watsons hjem er pietetsfuldt bevaret, som da de boede der.
Og virkelig, et besøg på den berømte adresse efterlader ingen tvivl. 221B, Baker Street har siden 1990 været åbent for offentligheden som museum , og her forefindes alt nøjagtigt som beskrevet i de i alt 60 fortællinger om detektiven. Fra forhallen i mrs. Hudsons pensionat fører 17 trappetrin op til Sherlock Holmes arbejdsværelse med de to vinduer ud mod gaden. Hans skrivebord og hans lænestol står der. Ved siden af arbejdsværelset ligger hans soveværelse. Personlige ting som hans forstørrelsesglas, hat, krumpibe, violin og hans kemiske udstyr ligger, ganske som han har forladt det.
På anden sal ligger dr. Watsons soveværelse ved siden af mrs. Hudsons. Værelserne på anden sal er nu indrettet som udstillingslokaler for mange af de komplicerede gåder, som ingen andre end Sherlock Holmes kunne løse. Her ligger det unikke mordvåben, en udskåret trækølle med knogleskaft, der gjorde det af med oberst James Barclay i "Den forkrøblede mand". Doctor Mortimers stok fra "Baskervilles Hund" står naturligvis i lokalet sammen med førsteudgaver af Sherlock Holmes alsidige forfatterskab.
Hverken Sherlock Holmes eller Doctor Watson er hjemme for tiden, men Mrs. Hudson giver gerne besøgende lov til at sætte sig i Holmes' lænestol og lade sig fotografere, mens man bladrer i The Pall Mall Gazette fra tirsdag den 13. december 1881. Det år Holmes flyttede ind i Baker Street. Det endelige bevis for Sherlock Holmes eksistens leveres af det engelske postvæsen. Det bringer hver uge omkring 200 breve til Sherlock Holmes med anmodning om hjælp til løsning af forskellige mysterier. Og alle får svar. Sherlock Holmes' sekretær beklager, at Holmes er flyttet til Sussex Downs, har helliget sig interessen for biavl og ikke længere beskæftiger sig med mysterier. Det er der måske ikke noget at sige til. Sherlock Holmes blev født den 6. januar 1854, så han er efterhånden en ældre herre, der netop har fejret 150 års fødselsdag.
Romanfiguren er på forunderlig vis gået hen og blevet mere virkelig, end dens skaber, Arthur Conan Doyle, der døde i 1930.