Billig og autentisk mad i Nice

<p>Chefkokken på La Merenda droppede to Michelinstjerner på det fornemme Hotel Negresco.</p>

Artiklens øverste billede
La Merenda ligger gemt i en lille gade i den gamle bydel. Foto: Jesper Stein Larsen

Der er fiskesuppe og skaldyr i kvarteret ved Place Garibaldi og masser af turistfælder i den gamle bydel, men Nice rummer mange kulinariske perler, som ikke behøver at ruinere den rejsende.

En af de bedste, hvis man er glad for rustik og lokal fransk mad med klare italienske inspirationer, hedder La Merenda og ligger i den gamle bydel i rue Raoul Bosio, og her serveres vidunderlig mad - tilberedt på minuttet af indehaveren, Dominique le Stanc, en venlig mand med hestehale, som før var chefkok på byens fineste restaurant, Le Chantecler på Hotel Negresco.

Der er intet fint over La Merenda - det skulle da lige være ejerens smukke kone, som serverer - man sidder på skamler og ganske tæt, men det er en oplevelse af de særlige - maden er unik. Forretterne koster ca. 75 kr., hovedretterne 100 kr., desserterne en 50'er, og en flaske af den lokale Côtes de Provence 140 kr. Det er et af de menukort, hvor det er morderlig svært at vælge, fordi man med et blik på de andre gæsters tallerkener fornemmer, at man helst ikke vil gå glip af hverken stedets pizza, pasta med den lokale pistou, farserede sardiner, oksehaler a l'orange, tripes a la nicoise, stockfish (tørfisk), pølser med linser eller okseragout a la provencale.

Trofaste besøgende

Jeg fik de lækreste bagte sardiner, farseret med hvidløg og persille, saftige, fede og sprøde og bagefter okseragouten med smeltende mørt kød i en provencalsk tomatsovs. Nice er kikærteområdet over dem alle - og garnituren til ragouten var panisse, fritter lavet på kikærtemel, sprøde, brændende varme og usædvanligt lækre. I stedet for dessert tog jeg en frisk gedeost, som blev ledsaget af en krydret og fløjlsblød olivenolie. Den lokale vin gjorde godt, og jeg kom af med under 300 kr. Restauranten har mange trofaste gæster, som vender tilbage år efter år, og er så populær, at det er en god idé at bestille bord, men da den hverken har hjemmeside eller telefon, må man komme forbi - jeg havde ingen problemer.

Nice har en lille håndfuld restauranter med den eftertragtede Michelinstjerne, og L'Aromate, som en af dem hedder, er absolut også et besøg værd. Kokken hedder Mickaël Gracieux, og han har før arbejdet for franske stjerner som Alain Ducasse og Joel Robuchon, og han kan tydeligvis sit håndværk. Sammen med sin kone, Elise, driver han nu den lille restaurant, der ligger i centrum af Nice på avenue Maréchal Foch.

Desserten var højdepunktet

De var ene om at servicere gæsterne denne aften, da jeg fik fire retter for 400 kr. Først en lille mousse lavet på frisk tun, så blev en stor muslingeskal båret ind på bordet i en glasmontre, montren blev fjernet, muslingeskallen åbnet, og indeni lå krabbekød under en søpindsvinegelé med guld. Særpræget og velsmagende som den følgende ret: foie gras-creme med trøfler og kastanjesuppe. Det mest traditionelle i dette køkken, som bedst kan beskrives som molekylært og eksperimenterende med klassiske franske luksusvarer, var hovedretten, som bestod af oksefilet med små toppe af kartoffelmos, men så var der også stukket gennemsigtige kartoffelchips med restaurantens logo ned i mosen - så man ikke skulle kede sig.

Desserten var aftenens højdepunkt både smagsmæssigt og æstetisk: en æblekage med mascarponeis og karamel. Først en aflang kagebund, oven på den is, så bagte bløde æbler med en sprød kant og øverst en nougatskal, der smeltede ned over retten, da der blev hældt karamelsauce over. Med vin og vand kostede middagen 600 kr. - og det var pengene værd. Stedet har også frokost til endnu billigere penge og en større aftenmenu for dem, der skal hele repertoiret igennem.

LÆS OGSÅ: Frokost hos vennen Louis

LÆS OGSÅ: Sydfransk charme

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.