Ugens vin: Østrig - det sikre vinvalg

Østrig er et godt bud på at være Europas teknologisk mest veludviklede vinland.

Artiklens øverste billede
Wiener Gemischter Sats 2010 er en velkrydret frisk vin med solid aromaintensitet og dejlig syrebalance. Arkivfoto

Der er næppe noget andet EU-land, hvor der er så gennemført en høj vinkvalitet og så få svipsere. Alligevel er østrigske vine kun beskedent repræsenteret på det danske dagligvinsmarked. Det kan skyldes, at prisniveauet sjældent kommer under de 50 kroner, hvad der måske er ganske rimeligt den generelt høje kvalitet taget i betragtning.Østrig er mest kendt for sine hvidvine, selv om de røde vine er eminent spændende og personlige, men desværre ofte kostbare.

Det er de hvide druer som riesling og ikke mindst grüner veltliner, der for alvor har sat Østrig på dagsordenen, når det gælder topvin.

Ugens vinanbefaling Wiener Gemischter Sats 2010 (Philipson Wine 80 kr.) skiller sig ud fra de normale østrigske hvidvine, da man her undtagelsesvis har blandet tre druesorter sammen - riesling, traminer og grüner veltliner. Resultat er strålende krystalklart, velafbalanceret og rankt, hvor vinmageren Fritz Wieninger talentfuldt har skabt en personlig, frugtig og charmerende madvin med solid rygrad, der gør den bredt egnet til hvid fisk og skaldyr, gerne med et eksotisk præg.

Wiener Gemischter Sats 2010

Weintgut Wieninger, Østrig hvidvin, skruelåg, 79,95 kr. hos Philipson Wine/ www.philipsonwine.com, tilbud i uge 22.Intens, frisk og detaljerig med grapefrugtaromaer, grønne urter og dejlig mineralitet. Pæn styrke og flot renhed. Velkrydret frisk vin med solid aromaintensitet og dejlig syrebalance. Sprød, detaljerig frugt med køligt helhedspræg.

Soleus Chardonnay 2009

Montgras, Chile, økologisk hvidvin, skruelåg, 50 kr. i Føtex, i uge 22 to flasker for 80 kr.Elegant lettere røget og mineralsk frugt med kultiverede aromaer. Moderat styrke, men stor delikatesse. Fed, venlig mundfrugt med kraftigt krydderi, behersket syre og fin styrke og længde.

Ramon Bilbao Reserva 2005

DOC Rioja, Spanien, 78,95 kr. i Kvickly, i uge 22 to flasker for 119 kr.Mørk varm frugt med et solidt skud ungt egetræ og masser af krydderi. Eksotisk, næsten oversøisk helhedspræg. Blød, saftig og aromatisk smag med venlig tannin og markant egetræ. Afrundet og letdrikkelig og med pæn detaljerigdom.

Est Est Est 2010

Fontegaia, DOC Montefiascone, Italien, 29,95 kr. hos SuperBest i uge 22, normalpris 34,95 kr.Intens og bred bærfrugt med nøddepræg og grapefrugt. Kultiveret, lettere parfumeret krydderi og medium styrke. Frisk vin med god ekstraktrigdom, men lidt svag syre. Ren og bredt anvendelig madvin.

Shadows Run Shiraz Cabernet Sauvignon 2008

Fox Creek, South Australia, skruelåg, 65 kr. hos The Wine Company/ thewinecompany.dk.Animalsk krydret frugtnæse med masser af nyt eksotisk egetræ. Frisk og charmerende. Stærk ekstraktrig mørk vin med kontant krydderi og godt integreret egetræ og venlig tannin. Powervin, men med rimeligt styr på balancen.

Heartland Stickleback Red 2009

Ben Glaetzer, South Australia, 14,5 pct., skruelåg, 79,50 kr. hos Vinens Verden, www.wine.dk, étstykstilbud i uge 22.Lakridset, sort frugtduft med tiltalende aromarigdom, god sødme og intenst krydderi. Stærk, men velafbalanceret. Tæt, ekstraktrig aromatisk smag med flot integreret egetræ og bløde tanniner. Letdrikkelig på trods af sin markante koncentration.´

Andre læser

Mest læste

Del artiklen