Stjernetilbud i lavprisklasse

Kan man bygge en planende motorbåd, der sælges til Netto-gul lavpris? Drago 22 giver svaret.

Artiklens øverste billede
Gammeldags? Ja, måske af udseende. Sejlegenskaberne er grundlæggende i top og byder på overraskende fine præstationer med en 135 hk indenbordsmotor.

Kan det virkelig lade sig gøre? At lave en planende motorbåd, der sælges til en Netto-gul lavpris og samtidig er en stjerne? Den græske Drago 22 er faktisk et tilbud fra den gode hylde, og man behøver ikke tage ret mange forbehold for at få påstanden til at virke plausibel.

Drago 22 Fiesta slår enhver konkurrent af banen, når der drejer sig om at være billigst i kroner pr. løbende meter. Den græske båd koster 240.000 kr. med en 135 hk indenbords benzinmotor. Det er omkring halvdelen af, hvad man normalt skal give for en syv meter lang motorbåd med kahyt og indenbordsmotor i dag, eller hvad en båd med udenbords motor koster - uden motor.

Men er den så virkelig et godt tilbud?

Vi gik til Dragoen med al mulig skepsis, for meget billige både er som regel noget, man skal vogte sig for. Prisen lyder utroligt lav, men en del af forklaringen er, at den sejler med verdens suverænt billigste indenbordsmotor, Mercurys treliters 4-cylindrede benzinmotor på 135 hk, der også er grundlaget for ubegribeligt lave priser omkring 100.000 kr. for en stribe små, åbne sportsbåde.

Her får vi en lille familiebåd med kahyt, toilet, fornuftigt cockpit og badeplatform; faciliteter som sagtens kan opfylde behovet for dem, der sejler i tosomhed, en lille familie med mindre børn, eller som dagtursbåd.

Gammeldags linjer

Ved første blik virker Dragoen lidt gammeldags med linjer, man synes at have set før. Skroget er hårdt udnyttet til beboelse med et noget oppustet forskib og et meget smalt sidedæk.

Pulpitten foran virker lovlig lav, når man entrer båden forfra. Vi blev præsenteret for båden med lukket kaleche, hvilket afslørede en svaghed: Det er praktisk talt umuligt at komme ned agter og åbne kalechen bagfra, fordi sidedækket er så smalt, og der ikke er noget at gribe i. I stedet måtte vi knappe kalechen op ved vindspejlet og træde ned på en langsgående siddeplads i bagbord, hvor der forsynligt var anbragt et håndklæde.

Som Drago-ejer skal man vænne sig til at ligge med hækken til broen, hvis ikke man er så heldig at ligge i en havn med Y-bom.

Ikke flere ulemper

Så lagde vi naturligvis energi i at lede videre efter ulemper, men vi ledte forgæves. Det store overblik noterer, at båden har en godt cockpit. Der er en fin styreplads med en god halvandenmands styrestol bag en udmærket dækkende vindskærm, og i bagbord er der en langsgående bænk at slange sig på. Agterude byder båden på en fornuftig agtersofa til 3 personer, og cockpittet er hele vejen rundt dybt og velbeskyttet og virker velegnet til sejlads med mindre børn. Længere agterude byder båden på en rimeligt dimensioneret badeplatform med adgang gennem en lille låge, så man ikke skal klatre henover motorkassen.

Cockpittet er traditionelt, men praktisk indrettet med styrestolen på en konsol med køleskab samt vask og et gasblus, når stolen tippes frem.

Under dæk er der en traditionel indretning med en topersoners køje i stævnen, som kræver opsætning af en løs hynde. Der er ikke helt ”ægte” voksenlængde, men henholdsvis 180/170 cm som vil være dækkende for mange par. I bagbord er der en lang stikkøje på godt 190 cm, som kan bruges til en voksen eller to mindre børn. I kahytten er der også et udmærket dimensioneret toilet med håndvask og bruser.

Interiøret ser en anelse gammeldags ud med en grov kunststof-beklædning på de frie flader, der virker som noget af en støvsamler. Hynderne er lidt tynde, og tekstilerne virker ikke særligt opdaterede i farverne, men båden kommer fremover med et nyt farvekatalog.

Kvaliteten af glasfiberarbejdet virker god, og finishen ved montering af luger og funktionen af f.eks. skydedøren til kahytten er upåklagelig.

Sejler godt med ”kun” 135 hk

Sejlegenskaberne er lidt af en overraskelse, hvis man har hæftet sig ved det gammeldags udseende. Vi blev fra forhandleren advaret om, at de 135 hk kunne virke lidt i underkanten, og at en 6-cylindret maskine med 225 hk vil gøre Dragoen til ”en helt anden båd”.

Det er muligt. Men jeg finder faktisk 135 hestes versionen fuldt dækkende. Med to mand om bord accelererede den til planing på omkring 7 sekunder. Båden er letplanende med en planingstærskel omkring 14 knob, og den sejler frit allerede fra 16 knob. Tophastigheden målte vi til lidt over 34 knob - det er alt i alt en overraskende god standard. Dragoen virker som en harmonisk båd, hvor de 135 hk er tilstrækkeligt til fornuftig sejlads med flere personer og feriebagage.

En anden overraskelse er, at Dragoen trods sin letplanende karakter har en ret dyb bundvinkel på 21 grader, som ellers plejer at kræve godt med hestekræfter.

Naturligvis skal powertrimmet bruges i hele registeret for at opnå de beskrevne ydelser. Næsen skal trimmes helt ned for at komme hurtigt i planing, og den skal trimmes næsten helt op for at fange den sidste knob i tophastighed. Ved topfart skal man ikke lave for kraftige styreudslag, så kan propellen trække luft og miste grebet i vandet. Men det er alt sammen helt almindelig procedure og velkendt opførsel for en planende båd med enkelt propel og et moderat kraftoverskud. Så disse bemærkninger skal mere ses som en sejladsanvisning end som kritik: Trim flittigt, og du har en velfungerende båd.

Kræver rolig hånd

Sejlegenskaberne er lidt anderledes, men ikke mere, end man kan vænne sig til det. Båden krænger ret lystigt med på styreudslagene, hvilket er en sædvanlig følge af så dyb en bundvinkel som 21 grader. Men her føles reaktionen på små styreudslag at være overdreven, og at det går ud over kursstabiliteten. Det er kun en skønhedsfejl. Dragoen kræver blot en rolig hånd, og man vænner sig hurtigt til at håndtere den behersket.

Styringen er selvsagt kvik, og trods den mærkbare initialkrængning er der heldigvis ikke nogen voldsom effekt af et hurtigt drej på rattet. Den slår skarpe sving uden at kny og ligger med en flot stabilitet i lange sving med høj fart.

Vi har ikke haft mulighed for at teste Dragoen i høj sø, men nogle gennemkørsler over egen kølvand gav en rimelig indikation af, at den tager søerne godt og i hvert fald uden mislyde.

Både sejlegenskaber, sødygtighed og fartegenskaber går fint op imod de krav, man må stille til en mindre familiebåd. Den er muligvis ikke designet til de virkelig store sømandsmæssige bedrifter, men Dragoen klarer fint kravene til båd, der selv signalerer beskeden familiesejlads.

Den sejlende komfort virker god, og det understøttes af lydmålingerne, som ved en fornuftig cruisinghastighed på godt 19 knob viser et lydtryk på kun 79 decibel i cockpittet. Det er faktisk rigtig godt!

Så hvis vi vender tilbage til det retoriske spørgsmål i indledningen, om Drago 22 Fiesta er et godt tilbud, så er svaret klart: Ja!

Læs også: En perfekt fartdjævel

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.