Topmøde i bilernes firmaklasse

Peugeot 508 er en fantastisk velkonstrueret bil, der stort set kører lige op med VW Passat.

Artiklens øverste billede
Peugeot 508 er klart den flotteste og mest rummelige i forhold til konkurrenten, VW Passat. Sidstnævnte vinder dog testen med et snævert forspring. Foto: Bilavisen

Kald bare biltypen konservativ. I udtrykkets bedste forstand er der tale om borgerlige bildyder:

Med plads ad libitum og komfort nok til at gøre turen til Toscana til en del af ferien er firmabilisternes stationcars effektive transportører, og selv om man er bygget til at trække det tunge læs, kan fragten sagtens foregå på første klasse, viser testen af de to absolut mest hotte nyheder.

Vi har nemlig samlet den spritny Peugeot 508 og den kraftigt faceliftede VW Passat, og det kom der mange gode stunder ud af.

Især med moderne dieselmotorer, der klæder biltypen. Turbo og moderne højtryksindsprøjtning giver overskud til overhalinger og en beskeden tørst, der gør det økonomisk overkommeligt at køre stort. Selv om hestekræfterne ofte fik lov at galopere med hele den pukkelryggede ombord, kørte vi uden problemer 16-17 km/l i gennemsnit. Imponerende for så store biler - og umuligt at matche for moderne mpv- og 4wd-alternativer, der ikke glider så ubesværet gennem luften med deres højere karrosserier.

Prismæssigt befinder vi os i overkanten af 400.000 kroners grænsen; Vi har prøvet Peugeot 508 2,0 HDI 140 hk Allure, der står til 423.670 kroner og VW Passat 2,0 TDI 140 hk Comfortline til 429.976 kroner.

Fedt Peugeot-design

Peugeot 508 er spydspidsen, der skal erobre nyt land. En Peugeot der mere end nogensinde appellerer til de firmabilister og leasingselskaber, som aldrig lod sig forføre af forgængeren. Opgaven er lykkedes. Hvor forgængeren udstrålede samme dynamik som en strandet hval, ser den velproportionerede afløser spændstig ud fra alle vinkler.

Hjulene, der fylder skærmkasserne ud og potensbulerne i motorhjelmen, der ligner noget fra en AMG Mercedes, giver 508 et usædvanligt maskulint udtryk. Omvendt sørger langtrukne linjer, dørmonterede sidespejle og brede forlygter for at bevare noget fransk elegance.

Franskmanden har altså udseendet med sig. I modsætning til Passat, der i udpræget grad mangler friskhed og elegance i designet. Det er til gengæld det eneste, man næsten kan kritisere ved germaneren. Den er ganske enkelt den bedste Passat nogensinde og suverænt feltets bedste pakkeløsning. Det lyder som om, at 508 er testens flotteste vogn, mens Passat har indre styrke. Lad os gå ombord.

Peugeot har klart det mest indbydende og lækre interiør. Der er bløde og behagelige materialer de fleste steder, man sidder godt, og der er masser af udstyr her i Allure-versionen.

Den har blandt andet dellæder, nøglefri betjening og 17 tommer alufælge. Mens helhedsindtrykket af bilen er fornemt og homogent, har interiøret dog en udpræget mangel på små steder, hvor man kan lægge alle de elektroniske dimser, som de fleste af os slæber rundt på. At motoren startes ved at trykke på en knap til venstre, virker også underligt, men man vænner sig dog hurtigt til det.

Værre er det med knappen til den elektriske håndbremse, som også er placeret til venstre for rattet. Det kan undre i en tid, hvor flere producenter vælger en placering ved siden af gearstangen til P-bremsen af hensyn til, at her kan alle i bilen nå bremsen, hvis et uheld er ude.

Et andet irritationsmoment er den alt for brede B-stolpe, som konstant generer udsynet i trafikken. Til gengæld passer pladsen Bagsædet er markant bedre i 508 end i 407. Nu sidder selv fuldvoksne fornuftigt i 508. I en direkte sammenligning er der endda mere rum til lange ben end i den ellers godt udhulede Passat, som til gengæld vinder på rumfornemmelsen.

Kedeligt Passat-interiør

Tyskerne har nemlig valgt en mere luftig kabine med lavere beliggende instrumentbord og sideruder, som gør, at man ikke føler sig indelukket som i 508. Til gengæld virker tyskeren ikke, som det ellers plejer at være tilfældet, bedre skruet sammen og instrumentbordet, som er overtaget fra forgængeren, ser gammeldags ud. Selv når det gælder bagagerummet må Passat se sig slået af det enorme lastrum i Peugeoten. Årsagen til de mere generøse pladsforhold til 508 er, at afstanden mellem akslerne er hele 10 cm længere i den franske model.

Udstyrsmæssigt er Passaten ikke så luksuriøst udstyret, og man mangler nøglefri betjening, og det store glaspanorama-tag, som hører til 508.

Men hvad gør det, når resten af Passaten er fremragende.

Alt går simpelthen op i en højere enhed, fordi VW med germansk grundighed har forbedret den i forvejen glimrende forgænger og rettet op på hver eneste lille svaghed.

Resultatet nærmer sig det sublime. Klassisk kan altså sagtens være tidssvarende. Tag først og fremmest den 140 hestes dieselmotor, som vi uden at tøve betegner som markedets bedste: En engleblid perle, men med et djævelsk overskud til enhver lejlighed, hvor den oven i købet er støjsvag og med en fantastisk motorgang.

Her kan Peugeot ikke være med. Nok kender vi maskineriet som en stærk følgesvend og ganske velpoleret. Men i forhold til VWs silkebløde adfærd, buldrer 508 lidt mere. Den er heller ikke helt så økonomisk, men det er især pga. det manglende stop/start system. I vores test var vi dog ikke i stand til at registrere nogen forskel på økonomien i praksis.

Til gengæld er der næsten dømt remis, når vi kigger nærmere på køreegenskaberne.

Begge styrer de som en langt mindre vogn og fjedrer storslået. Vi er faktisk tæt ved definitionen på perfekt affjedring: At vejens vibrationer ikke mærkes i rattet og pedalerne, når bilen stresses ved nedgearinger i skarpe, bulede kurver. Fjedre, støddæmpere og hjulophæng virker kort sagt afslappede og præcise, når det går hårdt for sig. Intet kan hyle dem ud. Skal vi endelig finde en vinder, så bliver det Passat, for dens udprægede letkørthed, et mere letgående, men ligeså præcist styretøj og et klart bedre gearskifte.

Passat vinder - trods alt

Så vidt så godt. Franskbrødet slipper ikke for et par klask bagi, mens Folkevognen kører gennem testen uden store anmærkninger. Begge er de dog fremragende firma- og familiebiler, og man skal op i direktørklassen for at finde mere behagelige rejsepartnere.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.