Test: Her er de nyeste 3D-fjernsyn

Tv-producenter klar med 2011-modellerne. Spændende fjernsyn fra LG og Panasonic.

Artiklens øverste billede
Foto: Panasonic

Der er knyttet store forventninger til årets nye tv-sortiment. Producenterne har høstet megen erfaring fra første generations 3D-tv, og konkurrencen er barskere end nogen sinde. LG tilbyder en billigere 3D-variant, mens Panasonic repræsenterer high-end alternativet. Men hvilket tv fungerer bedst til hvad?

Passiv mod aktiv

LG og Panasonic repræsenterer to forskellige veje, både når det gælder billedpanel og 3D-teknik. Panasonic GT30 er en plasmaskærm med aktive 3D-briller. I brillerne sidder elektronik, som åbner og lukker for venstre og højre øje, synkroniseret op mod skærmen, som veksler mellem venstre og højre billede.

Således oplever vi den berømte 3D-effekt, og fordelen med den aktive teknik er, at den giver os 3D med full HD-opløsning, da den bruger hele skærmen til et øje af gangen.

LG´s nye 3D-model er en LCD-skærm med kantmonteret LED-belysning. Den store nyhed er brugen af passive 3D-briller. Teknikken er identisk med den, som bruges i biografen og består af enkle briller med polariseret brilleglas.

Fordelen er først og fremmest lavere pris, da brillen koster en brøkdel at lave sammenlignet med den aktive variant. Ulempen er, at opløsningen halveres til 540 horisontale linjer, fordi venstre og højre billede må vises på skærmen samtidig.

3D til hele familien

Med langt billigere og seervenlige 3D-briller er LG 47LW650 den hidtil enkleste vej til 3D underholdning hjemme i stuen.

3D-skærmen fra LG er den første af sin slags og går under betegnelsen Cinema 3D, som er LG´s variant af passiv 3D. 47LW650 bruger polariserende briller, noget som bringer totalprisen ned til et behageligere niveau. Der medfølger to briller, og du kan købe ekstra til 50 kr. stykket. Dermed har det ingen dramatisk indvirkning på prisen, hvis du skal købe briller til hele familien.

Billedkvalitet

LW650 opleves ganske ordinær som almindelig 2D tv, men på 3D er den virkelig i sit es. Med 3D-versionen af Avatar snurrende i Blu-ray afspilleren, byder LG-skærmen på en fænomenal dybdeoplevelse, men den største forskel er, at 3D-oplevelsen føles meget lettere tilgængelig. I modsætning til aktive 3D-systemer er der ingen behov for at slukke lyset og heller ingen flimrende briller at vende sig til. Her er det bare at sætte brillerne på og lade sig underholde.

Når det gælder den reducerede opløsning, har det ikke så dramatisk indvirkning, som man måske skulle tro. LG-skærmen opvejer nemlig den lavere opløsning ved at have mærkbar bedre lysstyrke end Panasonic ved visning af 3D-billeder.

De passive briller reducerer ikke lysindfaldet i lige så høj grad som de aktive briller, og dermed får man et billede, som er rigt på både lysstyrke og kontrast. Sammenlignet med Panasonics 3D-skærm har LW650 ikke helt den samme skarphed i nærbilleder, men dybdeeffekten er mindst lige så god.

Konklusion

LG´s nye Cinema 3D-skærm er et godt kompromis for dig, som vil have en god 3D-kapabel allround skærm. Lysstyrken og kontrasten er faktisk bedre end på Panasonics plasma, når man har brillerne på, og den reducerede opløsning opleves ikke som noget stort savn, når man ser på fordelene. Vi tror, dette kan blive et hit hos spilentusiasterne!

Pris: kr. 14.999

Plus:

  • Veludstyret budget tv
  • Kontraktrigt og behageligt 3D-billede

Minus:

  • Lidt reduceret billedskarphed i 3D

Læs hele testen af LG 47LW650 på Lyd & Bilde



3D-arvtageren

Panasonic stod for det soleklart bedste 3D sidste år. Kan TX-P50GT30 beholde Panasonics position som den ledende indenfor 3D-underholdning?

Panasonics nye modeller har fået en kraftig ansigtsløftning, og GT-serien ser virkelig lækker ud. TX-P50GT30 har en kombination af blank sort og børstet stål i frontrammen, med en grå stribe rundt om billedpanelet. Selve rammen rundt om skærmen er også blevet smallere og tyndere i dybden. For at opnå tilstrækkelig køling har Panasonic udstyret tv´et med en lille ventilator. Den er nærmest lydløs, men kan høres, når tv-lyden er slået fra.

Billedkvalitet i 3D

GT30 har alle de kendte og kære kvaliteter, vi forbinder med plasma, som meget jævn og naturlig farvegengivelse og dybt sortniveau. Dette kommer godt med, når Panasonic-skærmen skal vise 3D-film som Avatar fra sin bedste side. Vi har god erfaring med sidste års model VT20 på dette område, og GT30 bevarer det gode indtryk af plasma på 3D. Naturscener fra planeten Pandora fremstår med imponerende dybde og fremfor alt en suveræn billedskarphed.

Sammenlignet med LG har Panasonic-skærmen en lidt mere præcis dybdefølelse, kombineret med bedre skarphed i hvert lag. Dette er takket være den aktive 3D-teknik, som giver os full HD-opløsning på hvert øje.

Ulempen med de aktive briller er, at de stjæler meget lys. Dette i kombination med plasmapanelet, som trods yderligere forbedringer har lidt begrænset lysstyrke, tager meget af ”smækket” væk fra billedet i normalt oplyste rum.

Konklusion

Alt ved 50GT30 tilsiger, at dette er et 3D tv for den, som vil have maksimal billedkvalitet, men TX-P50GT30 er også et fænomenalt tv på almindelig 2D-indhold og et mærkbart løft i forhold til forrige generation. Samtidig må du være villig til at tage nogle forholdsregler for bedst mulig 3D-oplevelse: Selv om lysstyrken er forbedret på seneste generation, kræver skærmen fortsat dæmpet belysning for at yde sit bedste i 3D-modus.

Pris: kr. 16.999

Plus:

  • Knaldstærk kontrast og farvegengivelse
  • Knivskarpt 3D-billede

Minus:

  • Briller kræver dæmpet belysning

Læs hele testen af Panasonic TX-P50GT30 på Lyd & Bilde

Læs også: Test: Budgetvenlige fladskærme

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.