Koreansk undermåler med format
Ny Kia Picanto virker mere gedigen end flere af konkurrenterne. Til gengæld bliver den dyrere.
Husker nogen den kongelige overflod af bilgaver til kronprinsebrylluppet d. 12. maj 2004? En Saab cabriolet til kronprinsessen, en Mitsubishi rallyvogn til kronprinsen og indtil flere store firhjulstrækkere til deling. Og så var der gaven fra Kia. To uger før brylluppet drog mærkets forhandlerforening til Amalienborg for at aflevere en Picanto til Mary Donaldson.
På forhånd var pressen behørigt varskoet, og den nyhed gik da også rent ind i folkets stuer. Interessen for vognen var vakt, og brylluppet faldt perfekt sammen med Picantos introduktion i Danmark.
Dengang var det Danmarks billigste bil til 99.999 kroner eksklusiv levering, og salgssuccesen var umiddelbar. Godt nok er det tvivlsomt om det royale par nogensinde har kørt i den lidne koreaner, men danskere valfartede til.
Picanto var nemlig en uhørt sjælden kombination af fi n kvalitet og ikke mindst en lav pris. Siden er der mildest talt kommet fl ere til, og især Chevrolet Spark, trillingerne Citroën C1, Peugeot 107 og Toyota Aygo, samt Suzuki Alto, har taget en stor del af salget.
Spørgsmålet er, om en helt ny Picanto kan ændre på, at Spark og Aygo er to af landets bedst sælgende biler? Svaret kommer muligvis her: For tiden boltrer en flok Picantoer sig nemlig i trængslen af scootere og andre småbiler i Barcelona og omegn. Her var avisen med til præsentationen. Det var en stor oplevelse i det små.
Ikke den billigste
I den indre by lever den højt på sit friske design og sin lidenhed, men kan også præstere på landevej.
Den lille Picanto kommer både som femdørs og tredørs. Men det er førstnævnte, som vil tegne sig for langt hovedparten af salget, forventer importøren, og det er da også den, som har dansk premiere i slutningen af maj, mens den tredørs kommer til september.
Herhjemme er ambitionerne højtflyvende. Den danske Kia importør vil have Picanto placeret blandt de mest solgte i sin klasse. Det svarer til, at den går direkte ind på bilsalgets top 10.
Priserne er ikke fastlagte endnu, men et prisgæt på 95.000 kroner synes ikke helt forkert. Dermed leverer Kia ikke den billigste bil i klassen, men til gengæld den hidtil bedste, efter vores første møde med den nye Picanto at dømme. Og importøren undlader en skrabet basisversion, så alle modeller har seks airbags, ESC, servostyring, elruder, radio med cd mv.
Kiafolkene har da også arbejdet på næsten alle fronter for at lave en bedre bil, der kan banke konkurrenterne. Picanto har derfor fået helt nyt look, kreeret af den travle hofdesigner, tyske Peter Schreyer, der er manden bag vellykkede Kiabiler som Sportage og den kommende Rio. Han har gjort den lille bil mere maskulin at skue, med brede skuldre og et markant kæbeparti.
Fin plads
Picanto er også vokset en anelse, både i kabine, men så sandelig også i bagagerummet, som er øget fra latterlige 157 liter til respektable 200 af slagsen. En ferietur vil dog fortsat kræve omhyggelig pakkeplanlægning.
Danskere af garderhøjde og -drøjde er godt tjent med forsæderne. For de er både et nummer større og fastere end sædvanligt fra Korea. Og foran dem strutter instrumentbordet af finish, som ikke er set magen til i denne klasse: Tag for eksempel Suzuki Alto og Toyota Aygo de virker helt anderledes grovere og billigere end Picanto i deres indretning.
Som i de andre minibiler i testen kan Picantos rat dog kun justeres opned men ikke udind, og det dæmper den afslappede køreglæde for nogle kropsbygninger. På bagsædet er humøret højt. Her har et par andre fuldvoksne både plads til håret, støtte under låret og muligheden for at stikke deres skosnuder ind under forsæderne.
To benzinmotorer
Den nye trecylindrede basismotor på 1,0 liter har dog sit hyr med de stejle bakker i testområdet. På papiret er motoren en vildbasse med 69 heste. Men det tal fortæller ikke hele sandheden.
Maskinen skal højt op i omdrejninger, før hestene for alvor trækker, så i praksis føles den ikke så stærk som for eksempel den trecylindrede 1,0-liters motor med 68 hk i Toyota Aygo & Co. Der skal med andre ord skiftes fl ittigt gear i Picanto, hvis den kastes ud i bjergkørsel eller overhalinger. Så går det mere gelinde i den fi recylindrede version på 1,25 liter og med 85 hk.
Omvendt har Kia ingeniørerne fundet plads til lidt begejstring og køreglæde i Picanto: Styretøjet er let og præcist, den halvbløde affjedring har en sund appetit på bump og huller, og undervognen holder kursen så stabilt som en A. P. Møller aktie.
Men ude på landet kan den bestemt også godt begå sig. I et uopmærksomt øjeblik sneg den sig op på 140 km/t ude på motorvejen, mens vi sad og konverserede lavmælt om, hvor forbløffende tyst den fører sig frem. Man skal køre rigtigt meget, før ørerne falder af.
Benzinforbruget er så lavt som op til 24,4 km/ l for den mindste version. Og selv om man næppe når op i nærheden er det tal i virkelighedens bilverden, sikrer det en dejlig lav grøn ejerafgift på kun 260 kroner halvårligt. Der kommer til gengæld ingen dieselmotor som i forgængeren.
Syv års garanti
Uanset model har Picanto et trumfkort, der vil tiltale bilkøbere med snusfornuften på rette sted: Den danske Kia importør tilbyder syv års garanti ikke bare reklamationsret med begrænset kilometerantal 150.000 km. Præcist som på de øvrige Kiabiler.
Men for at den garanti kan opretholdes skal man møjsommeligt passe sin Picanto med alle serviceeftersyn, som helst skal udføres på autoriseret Kiaværksted, ellers er det op til ejeren at kunne dokumentere, at mekanikeren har gjort sig arbejde ordentligt, hvis garantien skal være gældende.
Selvtilliden fejler alligevel ikke noget. Picanto har tilsyneladende også noget at have den i. Den lille koreaner har potentiale til at overbevise endnu fl ere bilkøbere om, at småt rimer på godt. Der bliver således ikke tale om en bytter, som da Kiafolkene i sin tid blev sendt retur for at bytte den orange Picanto, fordi hoffet foretrak en sort bil…