Mødet med Djævlens Hals
Iguazú-vandfaldene ved den argentinsk-brasilianske grænse er også motorbåde og våde T-shirts.
Redningsvesten er strammet godt til, da to motorer på hver 150 hestekræfter sender båden af sted. Til venstre sidder en gruppe sydkoreanske turister, der ser ud til at glæde sig ustyrligt, og i forstavnen viser en mand i regntøj god balanceevne, mens han optager turen på sit videokamera.
Efter mødet med et par nysgerrige næsebjørne og en alligator er næste stop en ”skyller” få meter fra et af de 275 vandfald i Iguazús nationalpark. Kursen er sat mod vandfaldene, der måler op til 82 meter og er en af Sydamerikas største naturattraktioner. Alle i den 10 meter lange båd er forberedt på at blive våde - spørgsmålet er bare, hvor meget?
Rigtig meget, viser det sig. Sydkoreanerne skråler mod himlen og griner, og det er svært ikke at lade sig rive med. Selv den argentinske dreng på tre-fire år, der græd før afgang, er i godt humør trods gennemblødt T-shirt. Og sådan fortsætter det i et kvarters tid. I alt er vi i nærkontakt med tre vandfald.
Tilbage på bredden tager mange deres proviant, elektronik og tørre tøj op af de vandtætte poser, som blev udleveret. Andre trasker blot videre i deres våde tøfler og sommertøj. Forude venter mødet med La Garganta del Diablo (Djævlens Hals).
En tur i afgrunden
Ser man bort fra de mange turister, er det som at gå fra den ene filmkulisse til den anden. Og der er noget om snakken.
I ”Moonraker” med en ung Roger Moore i hovedrollen bliver Agent 007 jagtet af Jaws i en af 1979-filmens dramatiske scener, der udspiller sig på Iguazú-floden. Lige inden Bonds specialbyggede speedbåd ryger ud over et af vandfaldene, slår han en indbygget hangglider ud og svæver i sikkerhed, mens en måbende Jaws ryger i afgrunden - men overlever.
Og i ”The Mission” ser man jesuitpræsten Fader Gabriel, spillet af Jeremy Irons, bestige en af klipperne i Iguazú for at komme i kontakt med guaranífolket, der ikke er meget for at konvertere til kristendommen. I begyndelsen af filmen går det faktisk så dårligt for missionærerne, at en præst bliver bundet til et kors og sendt ud over et af vandfaldene.
Indiana Jones har også besøgt området, og det kan man takke en orkan på Hawaii for. Et kraftigt uvejr betød, at Steven Spielberg blev forhindret i at optage en kamp ved et vandfald i ”Kingdom of the Crystal Skull”, så han sendte dele af sit filmhold til Iguazú - den oplagte plan B-destination.
Djævlens Hals
I bedste eventyrstil fortsætter vejen mod Djævlens Hals over en stålbro, hvor man har udsyn til skummende strømme gennem risten. Her er ret trængt. På den ene side er mennesker med duggede solbriller, der netop har stirret ned i ”halsen”, og man kan se, at de haft en stor oplevelse. På den anden side går det langsomt frem mod vandfaldet. Vi nærmer os. Lydniveauet stiger, og det regner med forstøvet vand, inden broen munder ud i en platform - eller snarere en kaotisk skueplads. Fotografer på stiger vil forevige øjeblikket for en sjat penge, og næsten alle vil frem til rækværket for at stirre ned i vandet, der falder 82 meter fra en tre km lang halvcirkel.
»Sådan er det, når man kommer i prime time (ved middagstid),« tænker jeg og spejder efter en fri plads. Endelig lykkes det - sikke et syn!
Ved siden af er en engelsksproget guide, som bliver spurgt af en kvinde, om der er nogen, som har taget springet fra platformen. Han melder pas, men fortæller i stedet historien om en kaptajn, der før gangbroens tid roede ud på Iguazú-floden med syv tyske turister og mistede kontrollen over jollen til den stærke strøm …
Panoramaudsigt
Dagen efter gælder det den brasilianske side, hvor panoramaudsigten er bedre end fra den argentinske.
Til gengæld er stisystemet mindre, og der er skruet betragteligt ned for actionniveauet. Skal man tro flere guidebøger og hjemmesider, er det herfra, man tager de bedste billeder - det kan diskuteres.
Savner man et adrenalinsus, kan man komme op i en helikopter, hvor udsigten over Djævlens Hals og de øvrige vandfald ikke fås bedre. Vi er dog mætte af indtryk - og kameraets 4GB-hukommelseskort er fyldt til bristepunktet.
LÆS OGSÅ: Niagara Falls er både natur og gøgl
LÆS OGSÅ: Børn på toppen i Argentina