Hovedet nedad - men ovenpå igen

Brisbane er Australiens lidt oversete millionby, som man kan nyde på en dag eller to.

Artiklens øverste billede
Brisbanes skyline minder meget om amerikanske storbyer. Fotos: Tourism Queensland

Brisbane er med to millioner indbyggere Australiens tredjestørste by efter Sydney og Melbourne, men ikke så kendt uden for landet som de to ”storebrødre”. Brisbane er amerikansk og europæisk præget - og helt sig selv. Byen har et behageligt subtropisk klima året rundt. Brisbane og de turistdragende kyststrækninger nord og syd for byen har den kraftigste befolkningstilvækst i Australien sammen med Perth og Cairns.

55 pct. af indbyggerne i Brisbane er glade for deres tilværelse, og selv om dét kun er godt halvdelen, er det mange flere end i Sydney og Melbourne. Om det skulle have ændret sig, efter at Brisbane og andre dele af delstaten Queensland var udsat for voldsomme oversvømmelser i januar, vides ikke.


Byen havde en sej fødsel. I 1825 blev her - i det dengang fjerne nord - oprettet en straffekoloni for de allervanskeligste af de britiske straffefanger, som udgjorde den første europæiske kolonisering af Australien. Denne del af historien varede til 1837, da nybyggere frivilligt flyttede til området, gav sig til at dyrke landet og fik fængslet lukket.

Brisbane er ikke en by, man bare rejser til på forlænget weekend, selv om den har alt, hvad et vestligt hjerte kan begære. Flyrejsen fra Danmark vil typisk være på 25-35 timer, og prisen vil være fra ca. 10.000 kr. og opefter.



Porten til Queensland

Men Brisbane er den vigtigste adgangsvej til delstaten Queensland, hvis hovedstad den er. Queensland er ca. 40 gange så stor som Danmark og tilbyder først og fremmest store naturoplevelser på Great Barrier Reef langs østkysten, tropiske regnskove i nord og den uendelige outback (ødemark) med kvægstationer i overstørrelse, spredte småbyer, kænguruer, emuer, kameler og ørne - og ro.

Brisbane vil typisk være en-to dages tilgift på Australien-rejsen. Gå på opdagelse i byen. Den er ligetil og tager venligt imod besøgende. Lige nu appelleres der til især andre australiere om at besøge byen for at se, at den kører igen efter oversvømmelserne - og for at rette op på de økonomiske tab.

Centrum er overskuelig, og man kan se en masse ved bare at spadsere rundt. Brisbane-floden snor sig igen roligt gennem de centrale bydele og virker som storbyens lunge, der sikrer frisk luft. Vandet er brunt og ser forurenet ud, men er det ikke. Misfarvningen skyldes et naturfænomen med udvaskning af mineraler og skulle rette sig igen, selv om det kan tage flere år.

Den historie er en af dem, man kan fordybe sig i ved at spadsere på cykel/gangstier langs flodbredderne. Her er opsat informative skilte med forklaringer på mangt og meget, bl.a. vandfarven og historien om værfter og virksomheder, der tidligere lå langs floden.

Nu om dage er lange stræk rekreative områder med bl.a. kvalmefremkaldende klatremuligheder på klipperne og sejlads med kano eller kajak. Hele tiden har man udsigt til den moderne bys skyskraber-skyline. Vær opmærksom på, at et stykke af stien langs floden blev revet væk under oversvømmelsen, men det genskabes.

Shoppe-generne kan få deres stimulans på et koncentreret område med gågaden Queen Street som midtpunkt. Ingen vil savne noget i de talrige stormagasiner, malls, boutiquer og souvenirbikse.

På et tidspunkt skal der skylles efter. Den lokale øl hedder XXXX (udtales: fåreks).

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.